‘Stilte gezondheidssector is teken van geen raad’

Al geruime tijd lijkt alles koek en ei te zijn binnen onze gezondheidssector. VHP-parlementariër Djoties Jaggernath gevraagd naar een reactie, zegt dat het feit dat er een stilte heerst binnen de gezondheidssector, laat zien dat men geen raad weet met de gezondheidssector. Hij geeft aan, dat de sociale kaarten in eerste instantie zijn vervangen door de verzekeringskaarten van particuliere verzekeringsmaatschappijen, daarna zijn de cliënten overgeheveld naar het Staatsziekenfonds (SZF). Echter merkt hij op dat het SZF niet genoeg middelen heeft om dit draaiende te houden. De regering wil dat mensen die het zich kunnen permitteren, niet alleen hun eigen verzekering betalen, maar ook die van hun kinderen. Jaggernath zegt dat gezondheid het hoogste goed is en dat elk mens zijn laatste geld hierin zal stoppen. Het probleem is volgens hem de belofte die de regering gedaan heeft om kinderen van 0-17 jaar en 60-plussers gratis te voorzien van een verzekeringskaart. Hij vraagt zich, gezien de economische situatie, ook af hoeveel mensen nog in staat zijn om zelf voor hun verzekering te betalen.

Jaggernath vertelt dat er momenteel ook een tekort is aan bepaalde medicamenten bestemd voor mensen met diabetes. Hij legt uit dat er voorheen medicijnen voorgeschreven konden worden voor twee maanden, maar dat dit terug is gebracht tot een maand.

Hij merkt op dat dit komt door een slechte bevoorrading van medicijnen. Jaggernath zegt dat alle medicamenten geïmporteerd worden door ons land en dat er hiervoor deviezen nodig zijn. Echter is onze export niet van dien aard dat wij in staat zijn om voldoende medicamenten in te kopen en op te slaan. Het feit dat president Desiré Bouterse voor medische controle vertrokken is naar Cuba, geeft volgens Jaggernath aan hoe slecht het is gesteld met onze gezondheidszorg. Volgens hem kan onze gezondheidssector verbeterd worden door de gezondheidssector te koppelen aan de consumptie. Hiermee bedoelt hij dat een bepaald percentage van wat wij in de winkel betalen voor diverse producten, wordt gestort in een pot voor de gezondheidssector. Hij zegt dat als de regering de juiste stappen neemt en haar prioriteiten duidelijk maakt, het mogelijk is om met de huidige regering de gezondheidssector weer gezond te maken. “Er is geen probleem met de uitvoering, maar met de organisatie. Als je een machine hebt, kan je die niet draaien zolang je geen benzine hebt”, aldus Jaggernath.

door Johannes Damodar Patak

 

More
articles