SLM gaat met nieuwe toestellen vliegen

De huurcontracten van de Surinaamse Luchtvaartmaatschappij (SLM) zijn verlopen. Op het ogenblik voert de SLM onderhandelingen met drie leasemaatschappijen om vliegtuigen te vervangen. “Het gaat om drie regionale toestellen, waarvan de huurcontracten voor de machines waarmee nu gevlogen wordt ten einde zijn gelopen. We moeten dus met andere machines vliegen. Twee van de machines moeten voor eind 2017 vervangen worden”, zegt SLM-directeur Robby Lachmisingh.

De SLM streeft ernaar al in december de nieuwe vliegtuigen ter beschikking te hebben. Lachmisingh benadrukt dat de vloot vernieuwd moet worden, omdat de vliegtuigen al over hun uren heen zijn en tot en met deze periode waren gehuurd. Over de nieuwe toestellen, zegt Lachmising dat de indeling ongeveer hetzelfde is, maar dat de toestellen moderner zijn en het brandstofgebruik minder. Als gevolg van de aanschaf van de modernere toestellen, zal de bemanning van de cockpit omgeschoold moeten worden.

Volgens Lachmising zal dit twee tot drie weken duren, omdat de nieuwe toestellen bijna hetzelfde zijn als de vorigen.

Op de vraag of de SLM met het inkomen van nieuwe vliegtuigen ook nieuwe vliegbestemmingen zal aankondigen, zegt Lachmisingh dat het altijd in het plan van een luchtvaartbedrijf ligt om nieuwe bestemmingen te introduceren. Hij geeft aan dat het bedrijf in 2018-2019 wil concretiseren wat de bestemmingen zullen worden. “De bestemming Havanna-Cuba ligt als prioriteit bij de SLM. Na genoeg studie, zal het bedrijf de route Georgetown-New York aandoen, omdat er een grote concentratie van Guyanezen in New York zit”, zegt Lachmisingh.

Ten aanzien van het huurcontract met de overheid dat al verlopen is, zegt Lachmising dat het een overeenkomst betrof om een vliegtuig op afroep beschikbaar te stellen om leden van de regering bij dienstreizen naar het buitenland te vervoeren. “Die regeling is al voorbij en op dit moment zou de overheid bij een opdracht zelf de commerciële prijs voor een chartervliegtuig moeten betalen”, stelt Lachmisingh.

door Priscilla Kia

 

More
articles