‘Regering moet randvoorwaarden voor onderwijs scheppen’

De inschrijfgelden op de Anton de Kom Universiteit van Suriname (AdeKUS) zijn van het jaar met SRD 500 verhoogd en bedragen thans SRD 1500 per jaar. NPS- parlementariër Patricia Etnel, zegt desgevraagd dat elke verhoging in de huidige economische situatie van ons land, een negatieve impact zal hebben op onze samenleving. Zij merkt op dat vooral studenten die geen dure opleidingen kunnen betalen, studeren aan de AdeKUS. Met de verhoging van het inschrijfgeld, is zij van mening, dat een groep studenten die dit verdrag niet kan betalen, uitgesloten wordt van universitair onderwijs. De regering moet volgens Etnel de randvoorwaarden scheppen, zodat onderwijs voor een ieder toegankelijk is.

Zij voert aan dat om dit te kunnen realiseren, de regering via het Algemeen Bureau voor de Statistiek (ABS) eerst een onderzoek moet uitvoeren om na te gaan wat de inkomsten van een doorsnee gezin zijn. Aan de hand hiervan kunnen de schoolgelden vastgesteld worden. Ook dienen volgens haar schoolbenodigdheden betaalbaar te zijn.

Zij zegt verder dat de verhoging van het inschrijfgeld door tussenkomst van de Nationale Ontwikkelingsbank (NOB) of intern, wel betaald kan worden door de studenten. Echter worden de aanvragen bij de NOB niet snel afgehandeld. Studenten wachten maanden voordat hun lening goedkeurt worden. Ook hiervoor dient er volgens de NPS- parlementariër een onderzoek gedaan te worden om na te gaan hoe groot de vraag naar studieleningen is, zodat de NOB voorbereid is op het aantal aanvragen. Zij merkt ook op dat er vandaag de dag heel veel drop-outs zijn en dat dit aangeeft dat wij ons onderwijssysteem aantrekkelijk moeten maken.

door Johannes Damodar Patak

 

More
articles