Toename meldingen grasbranden en vuilverbranding

Het aantal meldingen van grasbranden en vuilverbranding neemt toe. Dit bevestigt Ulrich Coats, woordvoerder het Korps Brandweer Suriname (KBS). Op dagbasis komen er gemiddeld achttien meldingen binnen bij de verschillende brandweerposten. Voor dit jaar is er nog geen overzicht van het aantal meldingen, maar vorig jaar waren er circa 1.700 meldingen over het gehele jaar, terwijl het jaar daarvoor het aantal minder was. Coats zegt dat er meer meldingen zijn op zon- en feestdagen. In de droge periode ligt het aantal meldingen nog hoger. In veel gevallen gaat het om leegstaande percelen met hoog wied dat makkelijk vlam vat. Burgers moeten volgens Coats vooral geen vuil langs de straten verbranden, want de rook belemmert het zicht op de weg. Vuil moet ook niet in tonnen of kuilen verbrand worden.

Momenteel voert het KBS zijn jaarlijkse activiteit, het ‘Community Safety Plan’ uit. De activiteit is eind augustus van start gegaan en duurt tot eind oktober en is erop gericht de samenleving bewust te maken van brandgevaar. Vanwege de stijging van het aantal grasbranden en vuilverbrandingen, wordt daar dit jaar meer aandacht aan geschonken. Het KBS-team trekt naar de verschillende wijken toe om informatie te verschaffen over hoe men preventief kan optreden.

Coats merkt ook op dat heel wat burgers nonchalant zijn bij het barbecueën. Er komen vaak incidenten voor tijdens het barbecueën. Daarnaast worden er ook tips gegeven over de veiligheid op het water. Aan de ouders wordt thans een beroep gedaan om extra oplettend te zijn, omdat in de vakantie veel kinderen vaak alleen thuis zijn. Ouders moeten voorkomen dat kinderen passen op kinderen.

Voor wat betreft het aantal woningbranden, is er geen sprake van een toename in vergelijking met het vorig jaar. Eind oktober start het KBS gelijk met de vuurwerkvoorlichting.

Enkele algemene tips vanuit het KBS: Geen aanstekers aanschaffen die op speelgoed lijken, kinderen niet alleen bij brandende kaarsen of brandend gas achterlaten, aanstekers en lucifers uit de buurt van kinderen houden en brandbare producten buiten bereik van kinderen bewaren (bijv. in een afgesloten kast). Elektriciteitstips zijn: grote stroomverbruikers zoals rijstkokers, magnetrons, blenders enz. mogen niet samen op één powerstrip aangesloten worden. Overbelasting kan zorgen voor warmte en warmte kan leiden tot brand. Stop geen pennen of potloden in stopcontacten, laat stekkers niet onbeheerd achter in het stopcontact.

-door Kimberley Fräser-

 

More
articles