‘Persoonlijke zaken Bouterse mogen geen obstakel zijn in relatie Suriname-Nederland’

De Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken, Bert Koenders, gaat de minister van Buitenlandse Zaken van Suriname, Yldiz Pollack-Beighle, tijdens de jaarvergadering van de Verenigde Naties (VN) persoonlijk vragen wat de reden is voor het weigeren om de nieuwe ambassadeur van Nederland, Anne van Leeuwen, toe te laten. Terwijl ons land in een economische crisis zit, heeft Nederland nog 12 miljoen euro aan verdragsmiddelen voor Suriname. Mahinder Jogi, VHP-parlementariër, gevraagd naar een reactie, geeft aan dat voor hem het geld niet eens zo belangrijk is. Hij voert aan dat ongeveer de helft van de Surinaamse bevolking in Nederland woont en dat dit al reden genoeg is om de banden met Nederland goed te onderhouden.

De regering Bouterse heeft sinds haar aantreden in 2010 de banden met Nederland verwaarloosd. Opmerkelijk is dat de regering haar toestemming op dezelfde dag van de strafeis tegen Bouterse heeft ingetrokken. Jogi benadrukt dat persoonlijke zaken van president Desiré Bouterse geen obstakel mogen zijn in de band tussen Suriname en Nederland. Hij is van mening dat gezien de relatie tussen beide landen, de president op basis hiervan de belangen van Suriname en Nederland zou moeten verwezenlijken. In 2000 werd Bouterse in Nederland bij verstek veroordeeld tot 11 jaar cel wegens betrokkenheid bij drugshandel.

Tot nog toe heeft de regering nog steeds niet concreet aangegeven waarom de nieuwe Nederlandse ambassadeur niet wordt toegelaten. Jogi merkt op dat wij in een wereld leven waar een ieder vrij is om zijn of haar mening te uiten. Bouterse heeft het standpunt van de regering over Venezuela duidelijk kenbaar heeft gemaakt en dient dus ook in deze kwestie het standpunt van de regering te verwoorden. Jogi voert aan dat het uiten van een mening geoorloofd is in een democratie en zegt dat de regering hiervan gebruik dient te maken. Hij kijkt uit naar de reactie van de minister van Buitenlandse Zaken tijdens de vergadering van de VN. Jogi is van mening dat de president op grond van zijn persoonlijke issues met Nederland, problemen en obstakels aan het opwerpen is in de relatie tussen de twee landen.

-door Johannes Damodar Patak-

 

More
articles