‘Afschaffing visumplicht afhankelijk van Nederland’

Onlangs heeft de Stichting Satya Dharma Nederland een petitie ingediend in Den Haag, Nederland, voor de afschaffing van de visumplicht voor Surinamers naar Nederland. Gregory Rusland, lid van de vaste commissie Buitenlandse Zaken, om een reactie gevraagd, zegt dat dit besluit geheel afhankelijk is van Nederland.

Surinamers moeten voor een visum voor Nederland vanuit Suriname 60 euro betalen. Bij afwijzing van het visum wordt het bedrag niet terugbetaald. Rusland gaf aan dat elk land zijn eigen visumbeleid bepaalt. “Dit is afhankelijk van het doel dat het land beoogt en de voordelen die het eruit haalt”, zegt Rusland. Hij zei niet te kunnen zeggen wat Nederland moet doen, maar dat afschaffing een goed recht van de Surinamers zal zijn.

De indieners van de petitie willen graag dat de visumplicht voor Surinamers afgeschaft wordt, gelet op de volgens hen ‘warme band’ die er bestaat tussen Nederland en Suriname. Zij zijn van mening dat Surinamers niet als willekeurige vreemdelingen behandeld of beschouwd moeten worden vanwege de economische, sociale en familiare banden met Nederland. Rusland vindt dit besluit niet onmogelijk en zegt dat met goede argumenten de visumplicht afgeschaft zou kunnen worden. Volgens hem moeten we nu de reactie van Nederland afwachten. Volgens de Stichting Satya Dharma Nederland, kunnen Surinamers door de afschaffing van de visumplicht betere familiaire banden onderhouden doordat er dan geen belemmeringen zullen zijn voor wat het visum betreft. Zij heeft in totaal 5.574 handtekeningen verzameld.

door Priscilla Kia