Opnieuw frontale botsingen: Aantal verkeersdoden stijgt zorgwekkend

Het aantal verkeersdoden stijgt zorgwekkend. We zitten nog in de verkeersveiligheidsmaand, die loopt van 15 augustus tot 15 september, maar vanaf de aankondiging van deze maand, zijn er reeds acht verkeersdoden te betreuren. Het aantal dodelijke slachtoffers in het verkeer neemt hiermee schrikbarend toe. Gisteren vielen er bij frontale botsingen in totaal vier doden, waarvan drie aan de Afobakkaweg en één in Nickerie. Een van de slachtoffers van de Afobakkaweg overleed in het ziekenhuis.

Met deze incidenten van gisteren steeg het aantal verkeersdoden tot nu toe voor 2017 meteen naar 56.

Statistieken laten zien dat dit aantal in 2016 pas in oktober werd gehaald. Het jaar daarvoor werd de 56ste verkeersdode in december genoteerd, terwijl in 2014 de 56ste dode in het verkeer op zaterdag 20 september van dat jaar werd opgetekend. Waar 2016 met 74 verkeersdoden werd afgesloten, was dat het jaar daarvoor 59.

Eind 2014 stond de verkeersbarometer op 71.

Over het ongeval aan de Afobakkaweg, meldt het Korps Politie Suriname (KPS) dat een autobestuurder en een mede-inzittende van een personenauto ter plekke zijn omgekomen. Een derde slachtoffer liet het leven in het ziekenhuis.

De politie van Paranam kreeg de melding van de aanrijding via de Centrale Meldkamer met zware materiële schade en slachtoffers met zware lichamelijke letsels. Ter plaatse zijn een personenauto, een autobusje en slachtoffers aangetroffen. Vijf personen, waarvan één in kritieke toestand, werden per ontboden ambulance afgevoerd naar de Spoed Eisende Hulp (SEH) van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP).

Volgens ooggetuigen reed de personenauto vanuit de richting Paranam naar Brokopon-do, terwijl het autobusje vanuit tegenovergestelde richting kwam.

Ter hoogte van mastnummer 32 heeft de chauffeur van de autobus, naar zeggen van de ooggetuige, een inhaalmanoeuvre gemaakt met als gevolg een frontale botsing. In de voertuigen zijn er documenten aangetroffen. De politie is doende te onderzoeken of deze documenten aan de dodelijke slachtoffers toebehoren, waarna de personalia bekend zullen worden gemaakt.

Het onderzoek in deze zaak is overgedragen aan de afdeling Verkeer van Regio Midden.

In Nickerie kreeg de politie omstreeks 19.00 uur melding van een aanrijding tussen een pick-up en een tractor aan de Middenstandpolder. Uit het voorlopige onderzoek is komen vast te staan, dat de bestuurder van de pick-up bij een inhaalmanoeuvre tegen het rechter wiel van de tractor aankwam. De tractor geraakte uit balans en brak in tweeën. De 28-jarige tractorbestuurder, Dhirin Badjan kwam hierdoor te overlijden. De bestuurder van de pick-up verkeerde niet onder invloed van alcohol. Zijn rijbewijs is hangende het onderzoek ingevorderd.

De ontzielde lichamen van de verkeersslachtoffers zijn na afstemming met een lid van het Openbaar Ministerie in beslag genomen voor obductie.

door Roy Bruce