Surinaamse overheid heeft 30% belang in Saramacca goudconcessie

De goudwinning in Suriname is al decennialang een bron van inkomsten. Goud is wellicht het belangrijkste exportproduct van Suriname. Iamgold president en CEO, Steve Letwin, hield gisteren een presentatie in de Banquet Hall van Hotel Torarica over de initiële schatting van goudvoorkomens in het Saramaccagebied. Letwin is ervan overtuigd dat er meer lucratieve goudvoorkomens zullen worden ontdekt in het Saramaccagebied en omgeving. “Tot nog toe is er een schatting gemaakt van 1,5 miljoen ounces goud en dat kan alleen maar toenemen”, zegt Letwin. Bij de Saramacca concessie heeft de staat Suriname een belang van 30 procent. “Dit is de beste vondst ooit voor Rosebel en het Saramaccagebied heeft potentie voor meer, de kans is heel groot dat wij meer zullen vinden dan initieel geschat, als dat niet het geval is, zou het heel teleurstellend zijn”, zegt Letwin.

Letwin startte zijn presentatie door te vertellen, dat toen Rosebel in 2004 goud produceerde en de goudprijs steeg, zij toen pas begon met geld genereren. In de afgelopen dertien jaar heeft de Rosebel mijn meer dan 1 miljard Amerikaanse dollar in cash uitbetaald aan de Surinaamse overheid. Toen de goudprijs in 2012 daalde, moest het bedrijf zijn strategie veranderen.

De goudprijs daalde in die periode van US-dollar 1950 naar US-dollar 1000 per ounce. De inkomsten die het bedrijf toen genereerden, namen onmiddellijk af en zij had letterlijk een tekort aan geld. Het bedrijf ging op zoek naar alternatieven. Letwin sprak met president Bouterse te Broko Baka over de Rosebel mijn en het feit dat de kosten steeds hoger werden. Het gesteente werd harder, waardoor de toegang tot goud moeilijker was. Letwin vroeg toen aan Bouterse of Iamgold op zoek mocht gaan naar andere mogelijkheden buiten de Rosebel concessie. Bouterse gaf toen toestemming om buiten het concessiegebied te exploreren. Dit exploratieonderzoek was zeer succesvol en wees op economische minerale voorkomens, indicated resources van 1.022.000 ounces met daarin een gemiddelde van 2.20 gram goud per ton en op inferred resources van 518.000 ounces met daarin een gemiddelde van 1.18 gram goud per ton. Ongeveer 60 procent van deze voorkomens bevinden zich in het zogenaamde zachte gesteente. Deze resultaten zijn ver boven verwachting, bovendien worden aanvullende ontdekkingen niet uitgesloten. Momenteel zijn oriënterende technische studies met betrekking tot onder andere het ontwerp van de mijn en de infrastructuur in voorbereiding. Bovendien zal een tweede boorprogramma worden opgestart om gedetailleerdere uitspraken te kunnen doen over de goudvoorkomens en om mogelijk andere vondsten te lokaliseren. Tegelijkertijd is er een milieu- en sociale impactstudie in proces waarvan de resultaten later dit jaar verwacht worden.

De Saramacca concessie ligt thans ongeveer 25 kilometer van de Rosebel mijn. Deze ontdekking zal niet alleen voor de staat Suriname een positieve ontwikkeling brengen. Er zal meer werkgelegenheid ontstaan en lokale leveranciers zullen meer diensten en producten kunnen leveren aan Iamgold. Bij Iamgold werken er thans 800-1.200 mensen, van wie de meesten Surinamer zijn. Voor Rosebel Gold Mines N.V., Iamgold Corporation betekent dit dat zij tot na 2028 actief zullen zijn in ons land.

door Gladys Findlay