Unleaded met 28 cent de lucht in ‘Regering Bouterse-Adhin weet volk alleen te verarmen’

De brandstofprijzen worden wekelijks aangepast. Opmerkelijk zijn de recent vastgestelde prijzen die in vergelijking met de voorgaande verhogingen een stijging van SRD 0.28 cent vertonen. Bij oliemaatschappij SOL/Shell moet er nu voor 1 liter unleaded benzine zonder additieven SRD 6. 20 en voor V-Power SRD 6. 33 worden neergeteld. Vorig week was dit respectievelijk SRD 5.92 om SRD 6.06. Bij GOw2 is dat SRD 5.41, een verhoging van SRD 0.14. De dieselprijs is bij SOL/ Shell is gestegen met SRD 0.02 en bij GOw2 met SRD 0.16.

NPS-parlementariër Patricia Etnel gevraagd naar een reactie, zegt dat de regering Bouterse- Adhin één ding zeker op hun naam heeft staan en dat is het verder verarmen van het volk. Zij voert aan dat de minister van Handel, Industrie & Toerisme (HI&T), Ferdinand Welzijn, het parlement beloofd had om nog voor de recesperiode een presentatie te houden over de vaststelling van de brandstofprijzen, maar de minister heeft zich niet aan zijn woord gehouden.

Etnel benadrukt dat het duidelijk is dat deze regering naar niemand luistert, zelfs niet naar de voorzitter van het parlement. Zij vindt het heel jammer dat de regering aan ambtenaren een koopkrachtversterking geeft, waar de ambtenaren in feite weinig aan hebben, gezien de hoge prijs van brandstof en de kosten van levensmiddelen. Etnel ziet de koopkrachtversterking meer als een maatregel om de mensen zoet te houden. Zij kan zich niet voorstellen dat, terwijl de wereldmarktprijs van benzine (diesel) in de wereld aan het dalen is, die in Suriname aan het stijgen is. Zij vraagt zich af als de regering wel weet wat marktconform volgens de internationale prijs betekent. Etnel kan zich nog herinneren dat president Desiré Bouterse op een persconferentie met betrekking tot het vertrek van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) had aangegeven, dat hij beter naar huis kan gaan als de benzineprijzen verhoogd worden. “IMF is vertrokken, maar de brandstofprijzen blijven stijgen”, aldus Etnel. Zij begrijpt niet waarover de president het toen had, aangezien hij hetzelfde doet als wat het IMF als voorwaarde had gesteld voor het krijgen van financiële steun. Zij geeft aan dat het volk nu al niet meer kan verdragen en dat meer kostenverhogende matregelen ondraaglijk zullen zijn.

-door Johannes Damodar Patak –