SLM houdt Irma nauwlettend in de gaten

De Surinaamse Luchtvaart Maatschappij (SLM) houdt de Atlantische storm, Irma, nauwlettend in de gaten. Dit zegt de woordvoerder van de SLM, Andy Vliese op vragen van De West. Hij geeft aan dat de ontwikkelingen op de voet worden gevolgd, maar dat er vooralsnog geen reden is geweest om het vliegschema van de SLM te wijzigen of vluchten te annuleren vanwege Irma. Vliese zegt dat de bestemmingen van de SLM, Aruba en Curaçao, meer in het zuiden liggen. Hij voert aan dat er gekeken wordt naar de richting die Irma op gaat, namelijk Miami waar de SLM ook rechtstreekse vluchten op uitvoert. Indien de storm richting Miami gaat, zal de SLM volgens Vliese wijzingen in het vliegschema moeten brengen of vluchten van het ko-mende weekend zullen ge-annuleerd worden.
Hij benadrukt dat de regionale bestemmingen van de SLM niet in gevaar komen.
Vliegmaatschappijen uit Europa waaronder KLM en TUI, hebben intussen hun vluchten naar Sint Maarten afgelast. Irma heeft inmiddels Sint Maarten bereikt. Reizigers van TUI kunnen hierdoor niet vertrekken naar dit eiland. Een vlucht die gisteren naar Sint Maarten is vertrokken, is doorgevlogen naar Curaçao. Aan reizigers met als bestemming Sint Maarten worden alternatieve bestemmingen aangeboden. Door middel van een samenwerking tussen KLM en TUI wordt er getracht om reizigers van TUI die op Sint Maarten zijn, terug te halen. De Princess Juliana International Airport is vanaf gisteren gesloten. Het is nog onduidelijk of de luchthaven schade opgelopen heeft en wanneer de luchthaven weer opengesteld wordt.
Op het pad van de orkaan liggen verder ook nog Anguilla, Montserrat en St Kitts en Nevis. Er zijn ook orkaanwaarschuwingen voor de Nederlandse eilanden Saba, Sint Eustatius en Sint Maarten, de Franse overzeese gebieden Saint-Martin en Saint-Barthélemy, de Britse Maagdeneilanden, de Amerikaanse Maagdeneilanden en delen van Puerto Rico en de Dominicaanse Republiek. Verwacht wordt dat de orkaan ook richting Haïti, Cuba en – tegen het weekend – Florida zal gaan. Irma is tot nu toe de krachtigste orkaan die ooit boven de Atlantische Oceaan woedde, met windsnelheden tot bijna 300 kilometer per uur, golven van 9 meter hoog en een enorme omvang. De orkaan is zo krachtig dat hij zelfs wordt opgepikt door seismometers, die normaal aardbevingen registreren. “Potentieel catastrofaal”: zo noemt het Amerikaanse National Hurricane Centre de orkaan, die intussen is aangezwollen tot een storm van categorie vijf en dat is de hoogste die er is. Ter vergelijking: orkaan Harvey – die twee weken geleden aan land ging in Texas – was een orkaan van categorie vier. Het was de zwaarste die de staat in een halve eeuw trof en er werden meer dan 60 doden geteld. De schade kan er volgens gouverneur Greg Abbott oplopen tot 150 miljard euro. Vanmorgen Irma voor het eerst land op Barbuda. Dat ging volgens de Amerikaanse meteorologische dienst NOAA gepaard met windsnelheden tot 255 uur kilometer per uur. Intussen ligt het oog van de storm boven het eiland Sint-Maarten en lopen de eerste beelden binnen van de ravage die het noodweer daar heeft aangericht. Op die beelden is onder meer te zien hoe straten blank staan en er overal puin ligt van huizen, boten en omgewaaide bomen.