‘Schadelijke varianten paracetamol niet in Suriname’

Onlangs heeft de regulator voor de gezondheidszorg van de Europese Unie aanbevolen om de populaire soorten van de pijnstiller paracetamol uit de markt te nemen, omdat bij gevallen van overdosis, deze moeilijk ongedaan te maken zijn. Dew Sharman, arts, zegt dat de aanbeveling geldt voor speciale varianten van paracetamol. Deze varianten zijn wel in Europa, maar niet in Suriname verkrijgbaar.

Het gaat om de varianten die langdurig paracetamol in het lichaam blijven afgeven. In diverse Europese landen, zoals België, Zweden en Portugal, verschijnen zij onder namen als Alvedon 665 mg en Panodil 665 mg. Sharman legt uit dat het gaat om medicijnen die speciale paracetamol bevatten, maar die een vertraagde werking hebben, waardoor zij langdurig de paracetamol afgeven in het bloed. “Door de hoge dosering in het bloed wordt de lever zwaar belast, wat kan leiden tot leverschade en andere bijwerkingen”, legt Sharman uit.

Het Pharmacovigilance Risk Assessment Committee (Prac), schreef in een verklaring dat bij overdosering, door de wijze waarop paracetamol in gemodificeerde producten vrijkomt in het lichaam, de gebruikelijke behandelprocedures tegen overdosering die zijn ontwikkeld voor producten met onmiddellijke afgifte, ongeschikt zijn. Dit zou volgens Prac zelfs fataal zijn als een tegenmiddel niet op de juiste manier wordt toegediend. Hoewel deze varianten niet in Suriname voorkomen, zegt Sharman dat ook het overmatig gebruik van de gewone paracetamol die wij in Suriname kennen, niet goed is voor de gezondheid.

Het voorschrift is niet meer dan 3000 mg op dagbasis (6 tabletten per dag). Sharman zegt dat er daarom controle moet zijn op waar bepaalde medicijnen te verkrijgen zijn. “Medicijnen moeten in een apotheek of drugstore verkrijgbaar zijn, zodat de juiste informatie doorgespeeld kan worden aan de klant of patiënt. Supermarkten hebben geen inzicht op het gebruik van de medicatie, met alle gevolgen van dien”, aldus Sharman.

door Priscilla Kia