Lokale kip zal nog poos duur blijven

Riad Nurmohamed (VHP) verwacht dat lokale kip nog een tijd prijzig zal blijven, omdat er nog gewerkt moet worden aan het optimaliseren van de productie. Dit zal maanden duren. Dit zegt hij naar aanleiding van de invoerrechten van de import op kip en kipdelen die per 1 september met 40 procent is verhoogd. Minister Ferdinand Welzijn van Handel, Industrie en Toerisme (HI&T), had vorige maand aangekondigd dat de verhoging per 1 augustus zou ingaan met 20 procent, maar dit werd aangehouden. Nu heeft het ministerie de verhoging vastgesteld op 40 procent. De bedoeling is dat hierdoor de productie van lokale kip vergroot wordt. Nurmohamed juicht deze maatregel van de regering toe. Als de productie verhoogd wordt, zal de prijs omlaag gaan. Lokale kip en kipdelen zijn nu nog vrij duur. Hij drukt het volk op het hart om de pluimveesector de gelegenheid te bieden om uit te breiden. “In Suriname wordt er veel kip gegeten. Het lijkt alsof men niet zonder kan leven, terwijl er heel wat andere vervangende voedselwaren zijn. Surinamers moeten hun voeding aanpassen.” Hij vindt het thans jammer dat vis ook heel prijzig is in Suriname, omdat vis ook niet mag ontbreken in een gezond voedingspatroon.

“Het is de verantwoordelijkheid van de regering om het volk te beschermen tegen ongezond voedsel, met name buitenlandse kip.” Volgens de VHP’er bevatten de buitenlandse kippen veel hormonen. Verder vindt hij dat er veel onnodige producten geïmporteerd worden in ons land. “Sinaasappels, eieren en kipdelen produceren we ook zelf. Als die dingen niet meer geïmporteerd worden, heeft de lokale markt meer gelegenheid om te groeien. Dit betekent dat er meer werkgelegenheid gecreëerd kan worden, de productie kan verhoogd worden en minder deviezen gaan het land uit”, zegt Nurmohamed.

De pluimveesector is eveneens ingenomen met de verhoging van de invoerrechten op kip en kipdelen. Peter van Dijk, directeur van Sranan Fowru tevens secretaris van Associatie van Pluimveehouders in Suriname, gaf aan dat met deze stap de voedselzekerheid en voedselveiligheid gegarandeerd is. Hij zegt verder dat er wel potentie is binnen de sector om meer te produceren, zodat de hele markt voorzien kan worden.

door Kimberley Fräser