Veel meer gevallen van braken en diarree

Veel meer gevallen van diarree, braken en koorts worden de afgelopen twee weken waargenomen op de verschillende poliklinieken. Ook werkgevers merken het effect hiervan op door de ziekmeldingen. Drs. Wim Bakker gevraagd naar een reactie, bevestigt dat er inderdaad veel meer mensen zijn die zich met braken, diarree en koorts aanmelden op zijn poli. Hij merkt op dat bij elke seizoensovergang, zoals nu van de grote regentijd naar de grote droge tijd, er een toeloop is van patiƫnten met de bovengenoemde symptomen. Bakker vermoedt dat het om een soort van virus gaat, maar de exacte oorzaak weet hij niet.

Het gevaarlijke van deze ziekte is volgens hem uitdroging. Hij geeft aan dat vooral kinderen en bejaarden groot risico lopen op uitdroging. Bakker zegt dat het daarom belangrijk is dat er veel water gedronken wordt om uitdroging te voorkomen. Hij voert aan dat braken veel erger en gevaarlijker is dan diarree, omdat bij braken het niet mogelijk is om te drinken. De arts zegt daarom dat braken door middel van iets sterkere medicatie eerst genezen moet worden waarna er flink gedronken moet worden. Voor de pijn zegt hij dat er pijnstillers worden voorgeschreven. Bakker geeft aan dat het braken, de diarree en koorts, in de meeste gevallen na een of twee dagen over zijn.

-door Johannes Damodar Patak-