Illegalen krijgen mogelijkheid verblijf te legaliseren

Vreemdelingen die momenteel illegaal in Suriname vertoeven, maar het land vóór 1 juli 2017 legaal zijn binnengekomen en vanwege omstandigheden niet in staat zijn geweest hun verblijf te legaliseren, krijgen nu de kans hun verblijf te legaliseren. Vandaag heeft het ministerie van Justitie en Politie (JusPol) het Project Legalisatie in het perscentrum gelaunched, welke over 1 à 2 weken zal starten. Het ministerie zal de komende dagen beginnen met de voorlichting voor deze groep vreemdelingen, die onder normale omstandigheden terug moet gaan naar hun land of het land uitgezet moet worden. Sinds 2008 is het de vierde of vijfde keer dat Suriname vreemdelingen de kans biedt hun verblijf te legaliseren.

Rachelle Groenveld, onderdirecteur Vreemdelingenzaken, gaf aan dat er hiervoor vijf doelgroepen in kaart zijn gebracht, namelijk vreemdelingen die zonder een machtiging tot kort verblijf Suriname zijn binnengekomen, vreemdelingen die een visum hebben gehad, maar dat inmiddels vervallen is, vreemdelingen van wie het kort verblijf is vervallen, vreemdelingen van wie het legaal verblijf voor twee jaar is vervallen en vreemdelingen die een bewijs van vreemdeling hebben, maar niet over een verblijfsvergunning kunnen beschikken.

Voor het indienen van de aanvragen zal dit keer een speciale unit worden opgezet in het oude gebouw van Surpost. Ook het loket van de Surinaamse Postspaarbank zal in dit gebouw ondergebracht worden, alwaar de mensen de leges voor de aanvraag kunnen betalen. Bij Vreemdelingenzaken worden de aanvragen gewoonlijk digitaal ingediend, maar dit keer moeten de mensen komen met de originele documenten die nodig zijn, die voor hen gedigitaliseerd zullen worden. Er zal ook een kort interview van de vreemdelingen afgenomen worden. De kosten van de aanvraag bedragen 600 US-dollar voor vreemdelingen uit Zuid-Amerika en het Caraibisch gebied en 3000 US-dollar voor vreemdelingen uit de overige gebieden.

Ferdinand Welzijn, waarnemend minister JusPol, gaf aan dat het project een gezamenlijke inspanning is van het ministerie van Financiën, het ministerie van Buitenlandse Zaken, het assembleelid Stephen Tsang en het bedrijfsleven. Welzijn gaf aan dat er bij ondernemingen een grote behoefte is aan werknemers. “Surinamers hebben de voorkeur, maar er zijn vreemdelingen die jaren betrokken zijn in het arbeidsproces in Suriname en zij moeten binnen de bestaande mogelijkheden een status te krijgen”, stelt Welzijn.

Voor bedrijven met werknemers die legaal het land zijn binnengekomen, maar nu illegaal in het land vertoeven, probeert het ministerie mogelijkheden te creëren om het proces van het verkrijgen van een legaal verblijf te vergemakkelijken. “Met die bedrijven maken we afspraken, omdat het totaal van een bedrag van 3000 US-dollar per persoon flink kan oplopen, gelet op het aantal arbeiders. Voor die bedrijven proberen wij speciale rekeningen te creëren en we roepen de bedrijven ook op voor het maken van afspraken”, zegt Welzijn. De minister is het ermee eens dat de kosten fors zijn voor individuen, maar zegt dat het een tegemoetkoming is voor de mensen, omdat zij illegaal in het land vertoeven. “Zij zouden uitgezet moeten worden, waarbij zij zelf de ticketkosten moesten betalen. De bedragen zijn gelijk aan de kosten als zij het land uit zouden moeten gaan”, aldus Welzijn.

-door Priscilla Kia-

 

More
articles