‘Nieuwe bedragen paspoorten aan de hoge kant’

De Raad van Ministers (RvM) heeft besloten de le-ges aan te passen voor paspoorten, nationaliteitsverklaringen en aktes. Dit moet bij staatsbesluit gebeuren. De burgers zal binnenkort SRD 300 moeten neertellen voor een paspoort in plaats van SRD 100. Een uittreksel dat nu SRD 1 kost, zal SRD 5 kosten. Voor een nationaliteitsverklaring en aktes zal SRD 25 betaald moeten worden. VHP-parlementariër Mahinder Jogi, heeft er geen moeite mee dat er voor een uittreksel SRD 5 betaald moet worden, echter vindt hij de aanpassing van de overige leges aan de hoge kant. Hij is van mening dat er voor een nationaliteitsverklaring ook hetzelfde bedrag als voor een uittreksel gevraagd kan worden, gezien er voor het verkrijgen hiervan min of meer dezelfde handelingen worden gepleegd als bij een uittreksel.

Voor een nationaal paspoort dat onbruikbaar is geworden, zal men SRD 400 moeten betalen omdat te vervangen. Raakt een persoon zijn/haar paspoort kwijt, zal er SRD 500 voor een nieuwe betaald moeten worden. Voor een zakenpaspoort moet SRD 1000 betaald worden, bij verlies kost een vervanging SRD 2500. Met de aanpassing van de leges voor paspoorten, heeft Jogi enige moeite.

De parlementariër is wel van mening dat mensen die hun paspoorten niet goed kunnen bewaren en die kwijtraken, wel moeten boeten ervoor. Maar hij vindt dat men geen slachtoffer mag worden van de hoge leges bij diefstal.

Jogi begrijpt wel dat de regering de middelen nodig heeft, desondanks vindt hij de bedragen voor de paspoorten veel te hoog. Hij vindt dat ze wat lager moeten worden. De verhogingen hebben te maken met het saneren van de staatsbegroting. Naast maatregelen in de uitgavesfeer, vindt de regering het nodig maatregelen door te voeren die een opbrengstverhogend effect hebben. Volgens de regering lenen zich hiertoe ook de tariefaanpassingen in de niet-belastingsfeer. De VHP’er wil in dit kader dat de regering exact aangeeft hoeveel geld op jaarbasis gegenereerd zal worden met de bovengenoemde verhogingen. Ook wil hij dat de regering concreet aangeeft waarvoor deze middelen gebruikt zullen worden.

Jogi haalt aan dat deze verhogingen nijpend zullen zijn voor de samenleving, gezien een ieder deze diensten nodig heeft. “Dit terwijl een ieder al gebukt gaat onder de economische malaise die deze regering teweeg heeft gebracht”, aldus de VHP-parlementariër, dat vindt dat de regering moet uitkijken naar een andere manier om middelen te genereren.

De regering stelt dat de operationele en productiekosten van het Centraal Bureau voor Burgerzaken (CBB) significant zijn toegenomen. Ze is van mening dat er zoveel mogelijk beantwoord moet worden aan de geldende internationale standaarden van verantwoorde beveiliging en beheer van de burgeradministratie die steeds op de eisen van de tijd worden afgestemd.

door Richelle Mac-Nack

 

More
articles