Melkboeren hopen op dekking kosten met verhoging

Door de verhoging van 50 cent, ontvangen de melkboeren vanaf afgelopen vrijdag SRD 3,50 voor elke liter geleverde rauwe melk. Edmund Blufpand, voorzitter van de Vereniging van Surinaamse Melkboeren, zegt dat de melkboeren aan de ene kant blij zijn met de verhoging en hopen dat die genoeg is om de hoge kosten die gemaakt worden, te kunnen dekken, maar aan de andere kant zijn de boeren nog niet helemaal tevreden. “De verhoging is slechts een tegemoetkoming voor de boeren”, zegt Blufpand. Een van de knelpunten van de melkboeren zijn de investeringskosten die volgens hem terugverdiend moeten worden. Blufpand geeft aan dat de melkboeren niet per se voorstander zijn van een verhoging, maar dat zij slechts in staat willen zijn de gemaakte kosten te kunnen dekken. De melkboeren hopen daarom dat met de verhoging van 50 cent, de productie ook omhoog gaat. Blufpand wijst erop dat het ook niet de bedoeling is dat de prijs van lokale melk boven die van buitenlands melk komt te liggen.

De melkboeren vinden dat de kwaliteitscontrole van de Melkcentrale niet goed genoeg is. “De melkcentrale koopt de rauwe melk op en keurt in haar voordeel, maar dat hoeft niet altijd zo te zijn”, zegt Blufpand. Hij zegt dat er een onafhankelijke keuringsinstantie zou moeten zijn die de kwaliteitscontrole op bepaalde momenten zou moeten doen.

“De Melkcentrale is gecertificeerd en stelt bepaalde kwaliteitseisen waarmee rekening gehouden moet worden, maar zij moet ook gecontroleerd worden of de keuring daadwerkelijk goed verloopt”, stelt Blufpand.

Hij geeft aan dat de melkboeren steun nodig hebben van het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij. “Boeren moeten getraind worden in het managen van hun bedrijf, in het maken van een goede kostprijsberekening en hoe efficiënt te werken”, stelt Blufpand. Voorts zegt hij dat het ministerie nieuwe technieken moet implementeren, tevens moeten de boeren voorlichting krijgen over hoe zij kunnen werken aan de kwaliteit van de melk. Een ander belangrijk aspect waaraan gewerkt zou moeten worden, is volgens Blufpand het vervoeren van de rauwe melk in koelauto’s, waardoor boeren minder risico lopen dat de melk verzuurd raakt.

-door Priscilla Kia-

 

More
articles