BELKAARTEN EN AANTAL BELMINUTEN

Wie wil er tegenwoordig geen mobiele telefoon hebben. Een mobiele telefoon is in de moderne wereld helemaal niet meer weg te denken. De een koopt naar financieel vermogen een toestel met beperkte digitale mogelijkheden en de ander die ruimer bij kas zit, koopt een dure of iets goedkopere zogeheten smartphone. Maar hoe je het ook draait of keert, dat toestel moet een aansluiting via sim hebben bij een zogenaamde telephone provider, in ons land zijn dat Telesur en Digicel. Om met dat mobieltje te kunnen werken, moet je voldoende beltegoed hebben en dat kan je kopen. Hoeveel beltegoed je jezelf kan permitteren, heeft natuurlijk te maken met je geldspeling en inkomsten. In de afgelopen jaren hebben we tot onze grote teleurstelling moeten meemaken dat je veel meer geld moet neertellen in SRD om nog redelijk te kunnen bellen. Ons beltegoed in SRD garandeert niet meer het ruime aantal belminuten, dat we gewend waren van de voor de ingang van de opeenvolgende devaluaties. Een beltegoed van 10 of 20 SRD is dan ook snel weggebeld, omdat de telecommunicatiebedrijven, Telesur en Digicel, hun belminuten c.q. tegoeden, doorberekenen op basis van de huidige wisselkoers van de SRD ten opzichte van de Amerikaanse dollar. Een belkaart van 5 SRD vertegenwoordigt een dollarwaarde van ongeveer 66 dollarcent en maakt het voor de telecombedrijven vermoedelijk niet meer lucratief genoeg om die te blijven aanbieden aan de consument. Waarschijnlijk is de kaart in aanschaf duurder dan de 5 SRD die hij opbrengt. Dat we thans veel meer moeten neertellen voor belkaarten of een ‘top up’ bijschrijving in SRD om een beetje naar wens te kunnen bellen, heeft alles te maken met de geldontwaardingen van onze SRD die plaatshaden in 2015. Telecombedrij-ven hebben ook buitenlandse beta-lingsverplichtingen en dat geldt in het bijzonder voor Digicel die haar winsten in dollars wenst over te boeken. Het veel meer betalen voor belkaarten en de top up service, is dan ook onvermijdelijk geworden. De zogenaamde belpakketten die worden aangeboden door beide providers om gemakkelijker toegang te hebben met de smart phone tot het internet, zijn in de afgelopen twee jaar ook verhoogd . Deze verhogingen hebben gemaakt dat veel personen hun abonnementen hebben opgezegd. Veel mensen betalen zo af en toe extra om toch nog toegang te hebben met hun mobiel op het internet. Velen zien kans hun internetconnectie te koppelen aan een wifi-verbinding van derden of een bedrijf. Het is thans in ons Suriname in crisis als gevolg van devaluaties en inflatie niet anders. Alles is duurder geworden en dat allemaal ten gevolge van het gevoerde wanbeleid in de afgelopen ruim 7 jaar.