Mijensa Rens droomt van optreden als referee op FIFA vrouwen WK

 

FIFA referee Mijensa Rens, studente op de ADEK, met drie andere collega’s kort voor een wedstrijd van het U15 FIFA kwalificatietoernooi in Miami/Florida. (Foto: DRP archief)

 

 

Fluiten op een vrouwenwereldkampioenschap van de internationale voetbalwereldfederatie FIFA. Dat is wat bovenaan het verlanglijstje staat van Surinames FIFA-arbiter Mijensa Rens. Zij verkreeg eerder dit jaar haar licentie als FIFA-arbiter, wat haar maakte tot de tweede vrouwelijke arbiter van het SVB-vrouwen arbiterskorps.
‘’Mijn eerstvolgende uitdaging is om als Surinaamse vrouwenarbiter naar een WK te gaan”, zo onthult Rens tijdens een exclusief interview haar innige wens. Zij kreeg de kans haar FIFA-badge te verwerven tijdens een FIFA-meisjestoernooi voor voetbalsters onder 15 jaar (U15) eerder dit jaar. Dit toernooi werd afgewerkt in de Amerikaanse staat Miami/Florida. “Het was een try-out”, legt Rens uit. Tijdens dat toernooi heeft zij heel veel opgestoken. “Het was een geweldige uitdaging om mezelf hogerop te brengen. Ik had een enorme druk op me en deed extra mijn best om op te vallen en als één van de besten uit de bus te komen.” Haar inspanningen waren niet tevergeefs, want tijdens dat toernooi mocht de Surinaamse dolgelukkig haar FIFA-badge in ontvangst nemen. Niemand zo gelukkig als Rens, die eerst als voetbalster haar krachten heeft gegeven aan de Surinaamse vrouwenclub Dosko en nu in het tenue van FIFA-refe-ree de voetbalarena betreedt om wedstrijden te leiden in de SVB Vrouwen-voetbalcompetitie.
Evenwel begon de uitdaging van Rens aan de zijlijn, waar zij het administratieve werk moest verrichten als tafelofficial, ook wel de assistent-referee genoemd, of vierde official. Zij zegt de heer Armand Budel heel dankbaar te zijn. ‘’De heer Budel van de SVB heeft mij gemotiveerd deze uitdaging aan te gaan en hij staat altijd klaar voor die ondersteuning”, vertelt de voormalige voetbalster van de meervoudige SVB-vrouwenkampioen Dosko, over haar besluit om als arbiter een bijdrage te gaan leveren aan de ontwikkeling van het Surinaamse vrouwenvoetbal. Over het vrouwenvoetbal zegt zij, graag meer vrouwen te zien binnen het SVB arbiters-korps en dat het niveau van de vrouwenvoetbalsport omhoog wordt gekrikt. ‘’Het SVB arbiterskorps telt nu zes vrouwelijke arbiters, waarvan twee FIFA-arbiters zijn, namelijk ikzelf en Shuelle Shepperd.” Shepperd, die al voor haar aanstelling als FIFA-referee geruime tijd haar eigen stempel drukte als official binnen de SVB mannen- en vrouwencompetitie, ziet Rens als een uitschieter. Evenzo twee jongere arbiters, te weten Migaiisa Joekoe en Melanie Biekman. Deze twee jonge vrouwen hebben volgens Rens heel veel talent. Zij ervaart de samenwerking met haar mannelijke collega’s binnen het SVB-arbiterskorps als heel prettig. “Ik vind het prettig met ze samen te werken en leer heel veel van ze. Vooral de FIFA referees en de referees met heel veel ervaring”, aldus Rens, die voor haar voetbalcarriere als tiener ook een korte carriere kende binnen de Surinaamse dammerij. Zij opereert nu als assistant-referee binnen de SVB mannencompetitie en fungeert bij de dames zowel als assistant-referee en als referee. (DRP)