Strafzaak terroristische betrokkenheid:

Onthouding dossier raadsmannen bemoeilijkt verdediging

De advocaten Raoul Lobo en Murwin Dubios, die de verdachten R.A. en N.I. bijstaan die gevangen zitten vanwege vermoedelijke betrokkenheid bij terroristische activiteiten, zijn er niet in geslaagd om over het volledige dossier in deze strafzaak te kunnen beschikken. Advocaat Lobo zegt in een gesprek met De West, dat zij alleen een deel van het dossier hebben gekregen, hetgeen voor de raadsmannen niet voldoende is om te achterhalen wat geleid heeft tot de redelijke verdenking dat de verdachten zich schuldig hebben gemaakt aan de verweten strafbare feiten.

Verder zegt Lobo dat met de verkregen stukken van het Openbaar Ministerie (OM) er geen verzoekschrift of hoger beroep gestaafd kan worden. Op basis hiervan zegt de advocaat dat de bovengenoemde verdachten ernstig in hun belangen zijn geschaad. Volgens de raadsman staat de verdachten op die manier geen eerlijk proces te wachten.

Verder verklaart Lobo dat het OM op alle mogelijke manieren het juridisch debat probeert te vermijden. Naar zeggen van de advocaat wordt door het OM het algemeen belang steeds aangehaald als verdediging. “De opgeworpen stellingen van de verdediging heeft het OM onbesproken gelaten en dat getuigt van een zwaktebod zijdens het OM”, aldus Lobo.

Ook haalt de raadsman aan dat de wetgeving in ons land voor wat betreft terrorisme, totaal niet is aangepast aan internationale standaarden. Hij voegt er aan toe dat Suriname wel wat wetgeving hierover heeft in het Wetboek van Strafrecht, echter is die verre van toereikend om terrorisme adequaat aan te kunnen pakken. De raadsman is van mening dat er ook sprake is van wetgeving die totaal niet is aangepast aan de hedendaagse realiteit wat betreft terrorisme. Dat betekent volgens hem dat de inverzekeringstelling bevolen is. Ook is hij van mening dat de rechtmatigheid is getoetst door de rechter-commissaris en de bewaring die mogelijk hierna zal volgen door het OM en eventueel bevolen wordt door de rechter-commissaris op basis van vooralsnog geheime bewijsstukken, die niet getoetst kunnen worden door de verdediging. Vandaag is deze zaak voortgezet, terwijl de raadsmannen nog niet beschikten over het volledige dossier.

door Richelle Mac-Nack

 

More
articles