Stageplekken niet voor het grijpen

Het is gebleken dat Surinaamse studenten vaak moeilijk aan een stageplek komen. Dit werd aangehaald bij de diploma-uitreiking van het Polytechnic College Suriname (PTC) afgelopen vrijdag. Ashokkoemar Rambali, voorzitter van het bestuur van PTC, liet weten dat bepaalde bedrijven stagiaires niet willen aannemen. Het bestuur van het instituut voert dan gesprekken  met bedrijven om toch ervoor te zorgen dat de studenten aangenomen worden voor hun stageperiode, zodat zij toch de nodige ervaring kunnen opdoen. Rambali die ook namens het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (MinOWC) sprak, zegt dat het soms erop lijkt dat men een knieval voor bedrijven moet maken, alvorens ze de studenten aannemen. Rambali is van mening dat het tijd wordt dat bedrijven in Suriname het belang van de stageperiode voor studenten die een technische opleiding volgen, gaan inzien. Zoals de zaken er nu aan toe gaan voor wat betreft het aannemen van stagiaires, vindt Rambali schandalig.

“Het zijn deze studenten die later een leidinggevende positie in de diverse bedrijven zullen bekleden”, haalde de vertegenwoordiger van het MinOWC aan. Hij is verder van mening dat men in Suriname vertrouwen moet hebben in de mensen die lokaal opgeleid worden. Die mening deelt ook de directeur van PTC, Robby Holband. Hij is van mening dat niet alles wat uit het buitenland komt, van een betere kwaliteit is. Daarbij voegde hij eraan toe dat Surinamers het vaak genoeg beter kunnen dan krachten uit het buitenland, en dat de lokale mensen vaak genoeg ook creatiever zijn.

Rambali haalde wel aan dat bepaalde bedrijven en overheidsinstanties open staan voor de Surinaamse stagiaires, desondanks is de noodzaak van een stageperiode vaak niet duidelijk genoeg voor het gros van bedrijven. Tijdens zijn toespraak uitte hij zijn dankbaarheid aan de bedrijven die welwillend zijn stagiaires aan te nemen, maar hij benadrukte dat ook andere bedrijven hun kijk moeten veranderen op de Surinaamse stagiaires.

Om de kwaliteit van het PTC te garanderen, gaf de directeur aan dat het instituut bezig is de diverse programma’s aan te bieden voor accreditatie. Hij is van mening dat de accreditatie aan toekomstige studenten, ouders maar voornamelijk de gehele samenleving, een houvast geeft. De directeur zegt dat het instituut altijd gewaakt heeft voor de kwaliteit van het onderwijs en niets aan het toeval overlaat. Op dit moment heeft het PTC de programma’s MBA in Innovation and technology geaccrediteerd, terwijl Werktuigbouwkunde reeds een positief rapport heeft gekregen van de visitatiecommissie. Het wachten is volgens Holband op de accreditatie van NOVA. Deze maand worden er volgens Holband nog enkele programma’s aangeboden voor accreditatie. Hij zegt dat er aan de kwaliteit van de overige programma’s niet getwijfeld hoeft te worden, want er wordt met dezelfde toewijding gewerkt om er steeds voor te zorgen dat alle programma’s voldoen aan zowel de nationale als internationale standaarden.

-door Richelle Mac-Nack-

 

More
articles