DA’91 neemt het zekere voor het onzekere

Bij de tweedaagse partijbijeenkomst van de politieke partij DA’91, is er breedvoerig gesproken over de strategie die de partij zal hanteren naar de verkiezingen van 2020 toe. Om een zo goed mogelijk strategisch plan te hebben, focust de partij zich niet alleen op wat ze kan bereiken. Maar Robert Seute DA’91 lid van het Wetenschappelijk Bureau, acht het belangrijk dat de partij de juiste stappen neemt om sterk te staan bij de eerstvolgende verkiezingen. Omdat te bereiken moet er naar zeggen van hem, ook gekeken worden naar de politieke machtpositie die nu heerst in het land en de greep die deze heeft op andere politieke partijen, bedrijven en individuen. Gezien de huidige regeermacht een grote greep heeft op de drie bovengenoemde componenten, zal de DA’91 het niet nalaten om hiertussen haar weg te banen om het volk zo te voorzien van de juiste informatie om zodoende politieke bewustwording op gang te brengen.

In het afgelopen weekend zijn er een tal van strategische plannen besproken door de DA’91. In een gesprek met De West vertelt het lid van het Wetenschappelijk Bureau, dat er voor de diverse maatschappelijke en economische problemen in het land een plan uitgezet zal worden, om te geraken uit de situatie waarin wij ons als land nu bevinden. Hij haalde bijvoorbeeld aan dat er een strategisch plan ontwikkeld zal worden door de structuren van de partij voor de terugbetaling van de binnenlandse- en buitenlandse schulden. Verder vindt Seute het belangrijk om te doen wat er gezegd wordt; “Walk the Talk, zoals hij het noemt. Naar de verkiezingen van 2020 is het volgens hem belangrijk om open kaart met het volk te spelen. Gezien Da’91 bekend staat als de partij met de schone vingers, wees hij de andere bestuursleden van de partij er nadrukkelijk op, om geen beloftes te maken die de partij niet zal kunnen nakomen.

Seute wil de Surinaamse politiek zover krijgen dat er openheid en eerlijkheid heerst, dat is ook waarvoor de partij staat. Daarom wordt dit beginsel ook voorgehouden aan leden die zich aansluiten bij de partij. Seute is van mening dat politiek niet bedoeld is voor zelfverrijking, daarom is het volgens hem ook belangrijk dat bezittingen van de regeerders geïnventariseerd worden voor de aanzitperiode, hetzelfde moet volgens hem ook gebeuren na de zittingstermijn. Dit, zodat het volk kan zien of er staatsmiddelen gebruikt zijn om persoonlijke bezittingen te verwerven. De strategiebepaling van de partij zal sterk afhangen van de eerste stappen naar de verkiezingen in 2020. De plannen die Da’91 nu zal uitstippelen in de loop van de komende verkiezingen, zullen volgens Seute constant gemeten en gemonitord moeten worden. Ook zijn er volgens hem meerdere opties voor de komende verkiezingen voor de partij. De partij is in het recente verleden een samenwerking aangegaan met de SPA, nu zal DA’91 de ontwikkelingen van de samenwerking en het partnerschap goed op de voet volgen, om samen meer te doen in de loop naar de verkiezingen, zegt Seute.

Ook zal deze politieke partij het volk anders benaderen. Seute is van mening dat de gedachtegang van kiezers en politici nu moet veranderen. Volgens hem mag er geen cultuur gekweekt worden, waarbij mensen er vanuit gaan dat wanneer ze op een bepaalde partij stemmen, ze bijvoorbeeld een baan bij de overheid zullen krijgen of een stukje perceel. Bij het stemmen kiest de kiezer voor de toekomst van het land, en daar moet bewustwording in gebracht worden. Daarom acht hij het ook noodzakelijk dat het volk weet waarom zij naar de stembus moet.

-door Richelle Mac-Nack-

 

More
articles