PTC-afgestudeerden moeten proberen ondernemers te worden

Het Polytechnic College Suriname (PTC) heeft gisteren wederom een groep afgestudeerden afgeleverd. In de tweede groep die van het jaar is afgestudeerd, zijn er 34 bachelor en 15 master afgestudeerden. De directeur van het PTC, Robby Holband, zei gisteren tijdens de diploma-uitreiking in het Vormingscenter Saron dat de afgestudeerden diverse competenties hebben gekregen van het ondernemerschap. Hij haalde aan dat de Surinaamse maatschappij mensen nodig heeft die vernieuwingen kunnen brengen en in de meeste gevallen worden deze vernieuwingen door nieuwe ondernemers geïnitieerd. De directeur drukte de studenten die gisteren hun bull in ontvangst hebben genomen, op het hart om ondernemers te worden die op de juiste wijze de traditionele manier van ondernemen uitdragen.

Ook op de samenleving deed Holband een beroep. Hij vraagt aan de samenleving, in het bijzonder de private sector, veel meer vertrouwen te hebben in de human resources die lokaal worden klaargestoomd. De directeur van PTC is ervan overtuigd dat Suriname over voldoende deskundigen beschikt, die het net zo goed en misschien zelfs beter kunnen, dan de buitenlandse krachten. “Onze instituten zijn, vanwege vaak de schaarse middelen, zelfs creatiever dan de buitenlandse die alles op een presenteerblaadje krijgen”, benadrukt Holband. Door de creatieve instelling worden naar zeggen van de directeur, daarom ook creatievere burgers afgeleverd die niet bij de eerste en beste tegenslag die zij tegenkomen hun biezen pakken en het bedrijf of land verlaten. Hij vindt het goed om de kwaliteit van de instituten te onderzoeken en deze steeds uit te dagen, want niet altijd is wat uit het buitenland komt beter dan wat zelf hier ontwikkeld is. “Willen wij als natie verder komen, zullen wij niet a priori hetgeen nationaal is aangeleerd als minder moeten beschouwen”, stelt Holband.

Volgens hem moeten wij juist ervoor vechten om wat nog niet op niveau is, verder te ontwikkelen. Holband heeft daarom veel waardering voor de nationale bedrijven en organisaties die zich inzetten om nationaal talent de gelegenheid te geven zich te profileren.

De bachelorstudenten zijn afkomstig van Werkbouwtuigkunde, ICT, Infrastructuur en Electrotechnisch, terwijl de masterstudenten afkomstig zijn van het programma Innovation & Technology. Holband gaf de afgestudeerden mee dat het aan hen ligt om te bewijzen dat ze de deskundigheid en competenties bezitten om de samenleving naar grotere hoogten te tillen. Volgens hem gaat het niet om het hebben van een titel achter hun naam, maar om ervoor te zorgen dat ook hun medemens er beter van wordt vanwege de wijze waarop de afgestudeerden in de samenleving staan. De PTC-directeur raadde de pas afgestudeerden aan om hun kennis met anderen te delen. “Blijf altijd het goede zoeken voor de samenleving”, benadrukte hij. De directeur droeg tot slot een gedicht voor ter inspiratie van hun volgende stappen. De afgestudeerden konden daarnaast ook genieten van entertainment van Enver Panka, Sep (Sydmill) en Rashly.

door Richelle Mac-Nack

 

More
articles