Finabank en DSB leveren eerste geslaagden Module Bancaire Sector af

Op initiatief van de Finabank is Welten Suriname in mei gestart met de Module Bancaire Sector (MBS), welke het bankwezen in Suriname naar een hoger niveau moet brengen. Gisteren was het voor Finabank een waar genoegen om het certificaat ter afronding van de MBS uit te reiken aan vier medewerkers. Aan de opleiding MBS hebben twee grote banken meegedaan, namelijk Finabank en De Surinaamsche Bank (DSB).

Finabank is trots om de eerste zevengeslaagden van de pilotgroep af te leveren. De pilotgroep bestond uit tien mensen, waarbij er eerst nagegaan werd of de kandidaat voldoende kennis en vaardigheden bezat om de module succesvol af te ronden. Uiteindelijk hebben negen kandidaten het examen afgelegd en acht het examen succesvol afgerond, waaronder vier kandidaten van Finabank en vier van DSB.

Met de oprichting van de MBS heeft een goede stap gezet om de bancairesector naar een hoger niveau te brengen met name voor wat betreft de verhoging van professioneel gedrag. “Het gaat dus niet alleen om kennis, maar om het professioneel gedrag, hoe je omgaat met de kennis in bepaalde situaties, dilemma’s op het gebeid van integriteit, privacy en alles wat een bankier goed maakt”, zegt Teun Willems, trainer MBS. Naast het examen is ook de bankierseed afgelegd, welke ook vermeld staat op het certificaat. “De eed geeft aan dat je de verantwoordelijkheden neemt als het gaat om je optreden in de sector, de klant, de economie en Suriname”, zegt Willems.

Het onafhankelijk Examen Instituut Financiële Dienstverlening (EIFD) in Nederland, heeft het certificaat erkend, welke betekent dat het certificaat ook internationale waarde heeft. Voor het succesvol afronden van het examen moet de kandidaat 70 procent van de 40 vragen goed beantwoorden. Astrita Ramlochan-Tewari (Finabank) en Consuela Malone-Camoron (DSB), de twee best geslaagden hebben beiden het examen met 80 procent behaald. Sabrine Li FoSjoe, Jeanine Schmeltz, Fauzia Nabibaks, allen van Finabank en Allida Pengel, Soesma Kaliar, Sharda Wajwakana van DSB, hebben het examen ook afgelegd.

“Momenteel komen er heel veel aanvragen van andere partijen”, zegt Willems. In oktober en november wordt er weer gestart met de opleiding MBS, daarna start de opleiding weer in 2018. Willems gaf aan dat banken zelf de keuze maken om deel te nemen, maar dat het voornamelijk gaat om de doelstelling om altijd een betere dienstverlening te doen voor de consument.

“Nadat de kandidaten de opleiding hebben doorlopen, moet het zo zijn dat zij meer inzichten krijgen in de sector, meer begrip hebben van hoe de sector werkt, wat een bank precies doet en zo uiteindelijk een hoge mate van professioneel gedrag kunnen vertonen”, stelt Willems. De succesvolle afronding van de MBS moet een aanzet zijn voor planning en een raamwerk, waarbij er ook andere bancair gerelateerde modules die nog niet Surinaams zijn, ook te introduceren in Suriname. Het gaat hierbij om zakelijke kredietverlening, consumentenkrediet en assurantiën. Willems zegt dat het initiatief van de Finabank voor alle banken is en dat het de bedoeling is om zo samen te werken om de bancaire sector als geheel naar een hoger niveau te kunnen krijgen.

door Priscilla Kia

 

More
articles