Jogi: ‘Cubanen moeten hun eigen boontjes doppen’

De groep van zestien naar Suriname gevluchte Cubanen, blijft onvermoeibaar doorgaan met protesteren bij het hoofdkantoor van het Rode Kruis. De Cubanen willen een vluchtelingenstatus, maar vanuit het Rode Kruis is hiervoor nog geen goedkeuring verleend. Het Rode Kruis fungeert als contactpersoon met vluchtelingenorganisatie UNHCR in Washington. Mahinder Jogi, VHP- parlementariër, gevraagd naar een reactie, benadrukt dat wij als land genoeg problemen hebben, vandaar dat hij liever ziet dat de Cubanen teruggaan naar hun eigen land om daar hun problemen op te lossen. “De Cubanen moeten hun eigen boontjes doppen”, aldus Jogi.

Hij geeft aan dat in ons land al genoeg gegraaid wordt door de Chinezen in de houtsector en de Brazilianen in de goudsector, er is volgens hem geen ruimte voor de Cubanen. Jogi merkt op dat als de Cubanen bij hun terugkeer naar Cuba gevangen worden genomen, dit hun eigen probleem is. Volgens hem worden de Cubanen teruggestuurd naar Cuba, aangezien president Desiré Bouterse heeft aangegeven, dat Suriname geen politiek asiel zal verlenen aan deze groep omdat Cuba een bevriende natie is.

De minister van Justitie en Politie, Ferdinand Welzijn, heeft in het parlement aangegeven, dat er een onderzoek gaande is naar de werkelijke status van de groep Cubanen, dit onderzoek is nog gaande. De zestien Cubanen zijn er zeker van dat zij gevangen worden genomen wanneer zij terugkeren naar Cuba, omdat dit ook al eerder is gebeurd met andere mensen.

De zestien Cubanen waaronder ook kinderen, willen geen politiek asiel, maar de status van vluchteling. Indien aan hen deze status verleend wordt, zijn zij niet van plan om in Suriname te blijven, maar naar een ander land te gaan. Aan terugkeren naar Cuba denkt de groep absoluut niet. Zij zijn van mening dat de overheid van Cuba bewust fors investeert in voorlichting om zo aan de buitenwereld een andere beeld te schetsen dan de werkelijkheid.

-door Johannes Damodar Patak-