‘Regering heeft waardeloos onderwijsbeleid’

Uit een onderzoek, verricht door de werkgroep Herstructurering Mulo-onderwijs, is gebleken dat het aantal leerlingen dat de school vroegtijdig verlaat, bijzonder hoog is. Niet alleen jongens, maar ook meisjes, behoren tot de groep van vroege schoolverlaters. NPS-parlementariër, tevens commissielid van Onder-wijs, Wetenschap en Cultuur, Patricia Etnel, zegt dat de huidige regering een waardeloos onderwijsbeleid voert. Ze staaft haar bewering door te verwijzen naar de uitspraak die de minister van Onderwijs, Robert Peneux, deed in 2015. De minister zei toen dat er een gerichte aanpak zou komen om het aantal drop-outs te verminderen. Maar nu zijn we twee jaar verder en Etnel haalt aan dat de minister niets heeft gedaan om ervoor te zorgen dat kinderen op school blijven.

De parlementariër haalt aan dat veel kinderen studeren een lang proces vinden, ze willen juist zo snel mogelijk geld verdienen.

Nu de armoede schrikbarende vormen aanneemt, kiezen veel jongeren volgens Etnel ervoor om niet verder te studeren, maar te gaan werken om hun ouders te helpen. Ze is van mening dat de regering geen enkele stap onderneemt om deze gezinnen te ondersteunen om zo ervoor te zorgen dat jongeren niet vroegtijdig van school afhaken. “Op geen enkele wijze wordt er naar de problemen van arme gezinnen geluisterd”, benadrukt Etnel. Ze geeft aan dat de overheid tot nog toe geen armoedegrens kan vaststellen. Volgens de parlementariër werkt de regering met het minimumloon om de armoedegrens vast te stellen, maar dat is door de hoge inflatie, al lang achterhaald. Gaat de regering op deze manier te werk, dan is er volgens Etnel een hele grote groep die valt onder de armoedegrens, hetgeen volgens haar aangeeft dat er grote armoede heerst in het land. Etnel vindt het verschrikkelijk dat er totaal niets gedaan wordt door de regering, juist in deze tijd zou de regering een steunpilaar voor deze sociaal zwakkeren moeten zijn.

Etnel is van mening dat de regering ervoor moet gaan zorgen dat sociaal zwakke gezinnen begeleid worden, ook is begeleiding van kinderen na schooltijd noodzakelijk. Ze wijst erop dat de president geen toekomstperspectieven biedt aan de jeugd, maar in plaats daarvan mensen beledigd in het parlement. Ze vindt dat de regering een duidelijke strategie moet hebben, waarbij studenten kunnen zien wat voor baan ze kunnen krijgen na hun studie en hoeveel ze kunnen verdienen. Etnel benadrukt dat de regering moet aangeven wat een baan financieel oplevert. “En een betaalde baan in deze tijd begint met een salaris van SRD 5000”, zegt ze.

Etnel vindt het erg dat er niets wordt gedaan om de toekomst van de jongeren te garanderen. “Deze regering doet niets voor de jongeren, ze mag weggaan”, aldus Etnel.

door Richelle Mac-Nack

 

More
articles