Komt de NDP in 2020 in het machtscentrum?

Op donderdag 10 augustus 2017 zei de president (tevens voorzitter van de NDP) van de Republiek Suriname in het parlement het volgende: “Men levert zoveel commentaar op de NDP, maar op 25 mei 2020 zal de NDP tonen dat het Surinaamse volk achter deze partij staat”. Een zeer neutrale en weloverwogen uitspraak. De kiezers bepalen wie in een democratisch land in het machtscentrum gaat zitten. Na de revolutie van 25 februari 1980 zijn de Surinaamse kiezers zeven keren naar de stembus gegaan. Dat waren in 1987, 1991, 1996, 2000, 2005, 2010 en 2015. Op 25 mei 2020 gaan zij voor de achtste keer naar de stembus en de kiezers zullen bepalen wie de politieke macht zal krijgen. Op 25 mei 2015 had de NDP 26 zetels behaald. Met 26 zetels was het erg moeilijk het land te besturen. Binnen enkele dagen was de NDP erin geslaagd vier leden (Waterberg, Zeeman, Sapoen en Jitan) van V-7 over te halen om zich bij de NDP-coalitie aan te sluiten. Over deze politieke migranten (ik zal niet praten over politieke opportunisten) is er genoeg gezegd en geschreven. Ik zal dit blijven herhalen, omdat de NDP de cultuur heeft om mensen te bewegen om de overstap te maken.In 1996 (21 jaar terug) was het de NDP ook gelukt om vijf VHP’ers en vier KTPI’ers over te halen om zich aan te sluiten bij de NDP. De rijkste man van Suriname was de motor van deze kapitaalcoup. De NDP was zeer gul en vijf BVD’ers werden benoemd tot ministers en de KTPI kreeg ook vijf ministeries toegewezen. Jonge kiezers moeten dit deel van de politieke geschiedenis van Suriname goed bestuderen.

In Guyana heeft men geen overlopers
In ons westelijk buurland Guyana hebben wij ook in 2015 verkiezingen gehad. De uitslag van de verkiezingen was als volgt; de coalitie ( APNU/AFC) had 33 zetels behaald en de oppositie PPP/Civic had 32 zetels behaald. Geen enkele lid van de coalitie is overgestapt naar de oppositie en ook niet omgekeerd. Het zou goed zijn als de oppositionele partijen in Suriname een kijkje gaan nemen hoe het gesteld is met de parlementaire democratie in Guyana.

De politieke cultuur van de NDP kennen wij heel goed.
Meneer Dubai moet niet boos worden. In 1996 heeft men de kapitaalcoup gepleegd om de regering te vormen. In 2015 (na 19 jaar) heeft de partij van meneer Dubai weer een coup gepleegd. De BEP moest genoegen nemen met een ministerie en meneer Sapoen mag de lakens uitdelen op het Ministerie van Binnenlandse Zaken. De NDP-cultuur kennende, zal zij in 2020, indien zij de meerderheid niet haalt, weer acties ondernemen om de ‘zwakke geesten’ met kapitaal over te halen. De rijkste man van Suriname wil naast de president zitten waardoor hij van alle belangrijke zaken in Suriname op de hoogte blijft.De terugroepwet is door de Paarse Partij van meneert Dubai intussen ook aan flarden geschoten door een andere wet aan te nemen. De politicus mr. Jagernath Lachmon heeft eens het volgende gezegd: “Als je ’s avonds moet kuchen, moet je ’s middags je mond niet openmaken”. Toch moeten de politici alert blijven.

Bouterse-III is in aantocht?
De president heeft al laten doorschemeren dat de regering Bouterse-III in aantocht is. Intussen is het Surinaamse volk verpauperd. De koers vooreen Amerikaanse dollars is gestegen van SRD 2.80 naar SRD 7.50. Het gevolg hiervan is dat de Surinaamse burgers armer zijn geworden, maar de regering verstaat de kunst om de kiezers nu met pakketten zoet te houden. De ± 40.000 ambtenaren krijgen extra koopkrachtversterking van de regering. De ambtenaren worden blij gemaakt. Vaker hoor ik de mensen zeggen dat de NDP in alle districten de verkiezingen heeft gewonnen. Laten wij kijken wat de sterkte van de NDP was in de verschillen de districten op 25 mei 2015. De parlementaire en de buitenparlementaire oppositie heb ik ondergebracht onder de noemer ‘oppositie’.

Als wij naar tabel 1 kijken, dan heeft de NDP in de districten Para, Brokopondo en Sipaliwini meer dan 50% van de stemmen behaald. Vooral in het district Para had de NDP alleen 65.50% van de stemmen behaald.Een grote prestatie voor de NDP. In alle andere zeven districten (Paramaribo, Wanica, Nickerie, Coronie, Saramacca, Commewijne en Marowijne) heeft de NDP minder dan 50% van de stemmen behaald. De kiezers in deze zeven districten hebben in meerderheid op 25 mei 2015 niet op de NDP gestemd. Er is genoeg werk voor de oppositie. Een bekend citaat van de wereldleider Nelson Mandela (18 juli 1918- 5 december 2013) luidt als volgt: “Als je met een mens praat in een taal die hij verstaat, gaat het in zijn hoofd. Als je met hem praat in zijn eigen taal, gaat het in zijn hart”. Politici moeten de boodschap van de wereldleider Nelson Mandela goed doornemen bij de propagandavoering.
Hardeo Ramadhin