DC Nerkust wil wildplassen binnenstad beperken

Net zoals Kirpalani, de Hermitage Mall en Times Mall, een toilettengroep hebben voor het publiek, zullen binnenkort ondernemers van bepaalde grote supermarkten en kledingzaken, verplicht worden een toilettengroep te maken voor het publiek. Hiermee wil Mike Nerkust, districtscommissaris van Paramaribo Noord-Oost, het probleem van het wildplassen in de binnenstad beperken.Nerkust geeft aan dat in het buitenland bijna alle winkels een openbaar toilet hebben en dat  dit dus ook moet kunnen in Suriname. “Suriname is geen vrijgevochten boel. Het probleem van wildplassen speelt nu al jaren en het wordt eindelijk tijd dat er maatregelen getroffen worden om dit probleem op te lossen”, zegt Nerkust. Hij is van mening dat er niet op de overheid gewacht moet worden om toiletten te bouwen, omdat de overheid geen toiletten op het trottoir kan bouwen. De winkels zijn er al en zouden daarin kunnen voorzien.

Hij gaf aan dat inderdaad niet alle zaken een toilet kunnen bouwen, maar supermarkten en kledingzaken van een be-paalde orde moeten dat wel kunnen. Nerkust noemde klinkende namen van grote kledingzaken en supermarkten die wel een toilet hebben voor het personeel, maar niet voor het publiek.

“De klanten kunnen wel hun geld uitgeven en de zaak ondersteunen, maar zij mogen geen gebruik maken van het toilet”, stelt Nerkust en zegt dat er een einde hieraan moet komen.

Nerkust is het ermee eens dat met het bouwen van de toiletgroepen er inderdaad meer kosten komen voor de ondernemers, omdat de toiletten niet alleen onderhouden moeten worden, ook de water- en stroomrekening wordt hoger.

“De mensen betalen desnoods SRD 1,- voor het gebruikmaken van het toilet, maar dan is de mogelijkheid om te plassen er wel”, stelt Nerkust. Voorts wees hij erop dat het ook een stukje werkgelegenheid is, omdat er dan mensen nodig zullen zijn voor het onderhouden van de toiletten.

Op de vraag of hij denkt dat de betaling een probleem zal zijn, met als gevolg dat het wildplassen normaal door zal gaan, antwoordt Nerkust nogmaals dat dit probleem eens aangepakt moet worden in Suriname.

Er zullen daarom boetes gegeven worden aan hen die zich toch schuldig zullen maken aan wildplassen. Nerkust hoopt op een spoedige inwerkingtreding van de maatregel en zal zijn plannen voorleggen aan de districtsraad en het ministerie van Handel, Industrie en Toerisme.

door Priscilla Kia

 

More
articles