RKBO voert beleid in lijn met economische crisis

In onze editie van zaterdag 5 augustus hebben we geschreven dat de directie van het Rooms Katholiek Bijzonder Onderwijs (RKBO) haar scholen in de steek heeft gelaten de afgelopen twee jaren. RKBO- directeur Gloria Power, hiermee geconfronteerd, geeft aan dat het RKBO, net zoals de gezinnen ook de gevolgen van de economische crisis moet incasseren, waardoor het RKBO haar beleid in lijn met de crisis moet uitstippelen. Ze is van mening dat we de wereld niet kunnen veranderen, maar wel onszelf, het beleid en de manier waarop we naar zaken kijken. Volgens Power neemt dit wel tijd in beslag. Ze verklaart dat de schoolleiders aan het begin van elk schooljaar door middel van een bijeenkomst geïnformeerd worden over de stand van zaken. Zo hebben de schoolleiders aan het begin van het afgelopen schooljaar te horen gekregen, dat de subsidies van de overheid zijn uitgebleven, maar dat het RKBO toch wat geld heeft vrijgemaakt voor de scholen.

Het RKBO heeft de scholen gevraagd om te temporiseren, gezien het tekort aan financiën. Power geeft aan dat het RKBO nog steeds verantwoordelijk is voor de kosten van water en elektra van de scholen. Over de trainingen van het RKBO voor leerkrachten, zegt Power dat het RKBO naast de trainingen van het ministerie, haar eigen trainingsprogramma heeft. Het komt volgens haar ook voor dat in Federatie Instellingen Bijzonder Onderwijs Suriname (Fibos) de leerkrachten bij de EBGS trainingen volgen en omgekeerd.

Power is in september 2016 aangesteld als directeur van het RKBO met als instructie om het niveau van het onderwijs op te schroeven en er zorgt voor te dragen dat de leerlingen zich in een veilige omgeving bevinden. Zij geeft aan dat het RKBO een transparant financieel beleid voert, waarbij er jaarlijks door een accountant controle wordt gedaan en er is een managementteam ingesteld, wat inhoudt dat besluiten niet zomaar genomen kunnen worden, ze moeten eerst goedgekeurd worden door het team en de directeur van het RKBO. Het RKBO stelt het belang van de leerlingen voorop.

-door Johannes Damodar Patak-

 

More
articles