Indiase wereldfietser in Suriname voor bewustwording hiv/aids

De 34- jarige Somen Debnath, een Indiër die de wereld rondreist op zijn fiets, is sinds 2 augustus in Suriname. Hij is op 27 mei 2004 begonnen met zijn trip in India en heeft tot nu toe door 134 landen gefietst en 148.900 kilometers afgelegd op zijn fiets. Het doel van de fietser is om over de hele wereld landen te bezoeken om de bewustwording van hiv/aids onder de bevolking te vergroten. Ook brengt hij het bericht van vrede en humaniteit over middels de Indiase cultuur. Vandaag werd de Indiase fietser ontvangen op het kantoor van de Indiase ambassade aan de Dokter Sophie Redmondstraat. De Indiase ambassadeur, Satendar Kumar, gaf aan dat het de derde keer is in negen jaar dat hij Debnath heeft ontmoet.

Hiermee gaf hij aan hoe klein de wereld is. De eerste keer heeft hij de fietser in Nederland ontmoet, daarna in Tanzania en nu weer in ons land. Debnath gaf aan dat hij uit een joint family komt, bestaande uit ongeveer veertig familieleden. Voor zijn ouders was het niet gemakkelijk toen zij hoorden dat hij plannen had om de wereld rond te fietsen. Hij zei dat dankzij de ondersteuning van zijn moeder, hij toch de stap genomen heeft. In Suriname heeft Debnath verschillende activiteiten op zijn programma staan, zoals het bezoeken van tempels en organisaties die zich bezighouden met hiv/aids-programma. Hij kijkt uit om tijdens zijn verblijf zoveel mogelijk mensen te ontmoeten. Via de Indiase ambassade zal er geprobeerd worden om de fietser in contact te brengen met leden van de regering.

De fietser vertrekt op 16 augustus naar Frans- Guyana. Volgens planning zal zijn reis in 2020 eindigen en zal hij dan 191 landen bezocht hebben, wat neerkomt op 200.000 km en hij zal dan ongeveer 20 miljoen mensen bereikt hebben. Via de verschillende Indiase ambassades in de wereld, maakt Debnath contact met de autoriteiten en vergroot hij zijn netwerk. Door middel van sociale media onderhoudt hij zijn netwerk rond de hele wereld. De fietser wil aan het einde van zijn trip een global village opzetten, omdat hij erin gelooft dat de wereld één volk is en één huis waar we elkaar moeten ondersteunen en van elkaar moeten leren. Als alles volgens planning verloopt, zal de fietser op 27 mei 2010 weer in India zijn. Debnath heeft tijdens zijn wereldreis verschillende ervaringen opgedaan. Zo is zijn fiets al drie keer gestolen, hij is negen keer beroofd en ongeveer tien keer mishandeld. Ook heeft hij 24 dagen in gevangenschap gezeten bij de Taliban. Debnath gaf aan dat zijn liefde voor de mensheid hem de energie geeft om door te gaan met zijn trip.

door Johannes Damodar Patak