‘Zelfs langs Memre Boekoe kazerne mogen we rijden’

Marinus Bee, Abop-parlementariër, betreurt het feit dat sporters de toegang tot stafdorp Moengo, waar zij trainden, wordt ontzegd. Zelfs taxichauffeurs mogen niet door het stafdorp rijden en moeten daardoor gebruik maken van een slecht begaanbare weg. “We mogen zelfs langs de Memre Boekoe kazerne rijden en stafdorp is niet eens een kazerne”, zegt Bee.

Sinds kort is het stafdorp Moengo afgesloten en wordt het bewaakt door militairen om occupatie door onbevoegden te voorkomen. Atleten, voetballers, volleyballers en zwemmers, wordt de toegang tot het stafdorp ontzegd, waardoor zij niet kunnen trainen. “Wanneer de overheid juicht over de geweldige resultaten van Miguel van Assen, moet ze niet vergeten dat hij in Moengo is begonnen”, zegt Bee. Hij is van mening dat er iets anders gaande is bij het stafdorp Moengo, omdat de militairen niet alleen de gebouwen bewaken.

De Abop-fractie heeft dit probleem meerdere keren onder de aandacht van de regering gebracht. De overheid geeft aan sport te stimuleren, maar sporters mogen niet trainen. “Het probleem van deze regering is dat ze A zegt, maar B doet”, zegt Bee. De atleten trainen momenteel op een voetbalveld op Moengo, maar zij kunnen niet alle onderdelen oefenen. “De minister van Defensie is zelfs zover gegaan om de activiteiten van de sporters losbandig te noemen. Laten de militairen naar het Tigri gebied gaan, daar vindt losbandigheid plaatst”, geeft Bee aan.

Bee zegt dat Suriname geen dictatuur is en dat de staat daarom niet op zichzelf, maar namens de bevolking van Suriname functioneert. De overheid zou daarom de bewoners moeten inlichten waarom zij het terrein niet mogen betreden. De president heeft bij zijn bezoek aan Moengo aangegeven, dat hij heeft gesproken met de lokale bevolking. Bee vraagt zich af wie de president bedoelt. “Een paar mensen van jouw politieke organisatie zijn geen vertegenwoordigers van de lokale bevolking”, aldus Bee.

door Priscilla Kia