RPBG waarschuwt voor ransomware-aanvallen

Ransomware is een soort van malware die belangrijke bedrijfsdata en computerbestanden versleuteld en in gijzeling neemt.  Het gevraagde losgeld varieert van enkele honderden tot duizenden Amerikaanse dollars, voornamelijk te betalen in de vorm van de zogeheten ‘bitcoins’. Cybercriminelen hebben in 2016 volgens de statistieken meer dan 1 miljard Amerikaanse Dollars vergaard bij aangevallen bedrijven. Door het ‘succes’ wordt verwacht dat deze criminelen steeds vaker en harder zullen toeslaan in de komende tijd.

U moet weten dat de meeste ransomware-aanvallen binnenkomen via een e-mailbericht met een ‘attachment’ of bijlage (meestal in de vorm van een .zip- of .rar-bestand). Bij het ontvangen van e-mailberichten moet u daarom de grootste voorzichtigheid in acht nemen. Open NOOIT een bijlage van een e-mailbericht dat u niet verwachtte of waarvan u de afzender NIET herkent. Dit geldt ook voor URL’s of weblinks die u NIET herkent of die afkomstig zijn van een onbekende afzender. Blijf ver weg van dubieuze en verdachte websites met onder andere illegale inhoud (torrents en dergelijke). De ransomware-technieken van nu zijn zo geavanceerd, dat zelfs het openen van een dergelijke website of media al voldoende is voor het gehele bedrijf om met ransomware besmet te raken.

Een belangrijke voorzorgsmaatregel is het maken van back-ups van uw computerdata. Onderschat de waarde van een data-back-up NIET! Mocht uw bedrijf of organisatie slachtoffer van een ransomware-aanval worden, kan door middel van het ‘restoren’ van uw back-ups, de verloren data teruggeplaatst worden en kunnen uw werkzaamheden met een minimaal verlies aan tijd en kosten weer voortgang vinden.

Als medewerker of functionaris bent u de eerste verdedigingslijn van uw bedrijf of organisatie. Volg alstublieft de aangegeven richtlijnen op om een bijdrage te leveren in de strijd tegen ransomware. Zorg er bovendien voor dat uw computersystemen up to date zijn met de laatste patches en dat uw firewall geen open deur is naar de buitenwereld. Zorg dat u op de hoogte bent van de laatste cyberthreats en de manieren hoe deze zich toegang verschaffen tot uw systemen.

Het NIET opvolgen van bovengenoemde richtlijnen kan leiden tot ernstige schade aan bedrijfsgegevens, enorme downtime en financiële schade binnen uw bedrijf of organisatie!!!

Dit artikel is onderdeel van RPBG’s Awareness Campaign tegen de gevaren en risico’s die gebruikers van het cyberspace (internet) lopen. Wij leveren ook een actieve bijdrage in de internationale debatten omtrent cybercrime waarvan wij de laatste ontwikkelingen op de voet volgen. Met onze Awareness Campaign willen wij van RPBG trachten om de totale Surinaamse gemeenschap te informeren over het laatste nieuws betreffende cybercrime-activiteiten.