Ministerie van OWT&C gaat voor onafhankelijkheid

De regering heeft een asfaltplant met bijbehorende machines voor een bedrag van euro 2.759.000 gekocht. Dit blijkt uit een missive van 21 juni. Raoel Swedo, hoofd Voorlichting van het ministerie van Openbare Werken, Transport & Communicatie (OWT&C), zegt desgevraagd dat de aankoop van de plant te maken heeft met het volwassen en onafhankelijk maken van het ministerie. Hij voert aan dat het ministerie over genoeg deskundigen beschikt om zelf kleine asfalteringswerkzaamheden te verrichten. Swedo merkt op dat heel veel mensen niet weten dat het laten asfalteren van een weg van 1 kilometer dichtbij de US-dollar 1 miljoen kost. Over het aankoopbedrag, zegt Swedo dat de minister van OWT&C, Jerry Miranda, dit in het parlement uiteen zal zetten. Hij legt uit dat er te veel met aannemers wordt gewerkt, terwijl de kennis in eigen huis is. Met de asfaltplant zal het ministerie volgens Swedo zelf in staat zijn om kleine asfalteringswerkzaamheden van bijvoorbeeld 500 meter te verrichten. Hij zegt dat er dan ook wegen aangepakt zullen worden die buiten het Dalian project vallen. Het geld dat aan aannemers besteed zou worden voor kleine projecten, kan dan  anders ingezet worden. Swedo geeft aan dat de plant gekocht is met een bijbehorende training van deskundigen uit het buitenland, zij zullen de medewerkers van het ministerie trainen. Eind deze maand is het ministerie gereed om te kunnen werken. Hierna zal de asfaltplant op volle toeren draaien. Swedo vertelt dat de plant in Brokopondo zal worden opgezet, dit is dichtbij het gebied waar er materiaal wordt opgegraven. Op de vraag als het ministerie wel over secundair equipment beschikt zoals transportmiddelen, zegt Swedo dat een goede vriend van de minister tegen een zeer laag tarief trucks heeft aangeboden. Dit voorstel is intussen al ingediend bij de Raad van Ministers (RvM). Hij zegt verder dat het ministerie middels voorlichting de deskundigen van het ministerie in beeld brengt, zodat ook de samenleving getuige hiervan kan zijn. Swedo heeft zelf geen idee waarom de voorgaande ministeres of regeringen de deskundigen achter de schermen heeft gehouden. Hij geeft wel aan dat Miranda in zeer korte tijd heel veel heeft kunnen bewerkstellingen. Als voorbeeld noemt hij acht bussen voor dertig personen op naam van het ministerie die ter ondersteuning worden ingezet voor andere ministeries, acht trucks en twee boten.

door Johannes Damodar Patak