Bevordering Franse taal door uitwisselingsprogramma scholen

La Villa Internationale is een internationale organisatie die middels diverse activiteiten vooral de Franse taal wil bevorderen. De organisatie heeft een Engels linguïstisch scholenprogramma, bedoeld om kinderen van scholen in Frans-Guyana en Suriname, ook de Engelse taal goed te leren beheersen.

Nicole Athanase, oprichter van La Villa tevens Engels docent, realiseerde zich zeventien jaar terug dat haar studenten baalden op school. Ze besloot toen te gaan reizen met de kinderen, waarna de consul van Suriname in Frans-Guyana haar vroeg waarom zij niet naar Suriname gaat. Ze besloot een school in Suriname op te richten waarbij leerlingen door middel van diverse activiteiten, verschillende talen gaan leren.

De school is anders dan de andere scholen en het onderwijsprogramma richt zich niet alleen op scholen in Frans- Guyana, maar ook op Surinaamse scholen en scholen op Curaçao. De organisatie ontplooit diverse activiteiten op zowel sport, educatief, artistiek, cultureel als literair gebied. De leerlingen leren door deze activiteiten Engels, Spaans, Chinees en Frans. Het gaat hierbij om dezelfde activiteiten die in de verschillende talen ontplooid worden, zodat de leerlingen diverse talen kunnen leren.

Vandaag werd het werk van La Villa gepresenteerd aan de samenleving. De leerlingen van de Bernadette school waren vandaag op bezoek bij La Villa, waarbij zij een rondleiding kregen door La Villa. De leerlingen werd geleerd hoe zij truitjes kunnen beschilderen, terwijl anderen zich bezig hielden met sport- en dansactiviteiten. De leerlingen planten ook zelf, waarbij zij leren de planten te bemesten en wat de noodzaak is van bemesting. La Villa heeft ook planten en dieren. “Met al deze dingen probeert de organisatie de Engelse taal te bevorderen”, zegt Desmond Plet, coördinator van de activiteiten.

De organisatie is vorig jaar gestart en heeft als doel dat Surinaamse kinderen ook goed gebruik kunnen maken van de mogelijkheden wat alternatieve leermethodes betreft. “Er zijn heel veel Fransen die naar Suriname komen. De organisatie wil ook Franse lessen en trainingen verzorgen, maar ook om de taal te implementeren in het curriculum. Alle activiteiten gebeuren met jongeren tussen 6 en 20 jaar.

door Priscilla Kia