Acties werknemers AdeKUS opgeheven

De werknemers van de Anton de Kom Universiteit van Suriname (AdeKUS) hebben na drie dagen van staken, vanmorgen bij een korte bijeenkomst besloten de staking op te heffen. Dit besluit werd genomen nadat bekend werd dat elk lid van de Werknemers Federatie Universiteit (WFU), het salaris en andere voorzieningen over de maand juli, ontvangen had op zijn bankrekening. Dit zegt de ondervoorzitter van WFU, Mahinder Kalicharan, in gesprek met de krant. Gisteren hadden alleen de leden die rekeninghouders zijn bij de DSB, Hakrinbank en Republic Bank, hun gelden ontvangen. Rekeninghouders bij de andere banken, zoals Finabank, SPSB, VCB en Godo, hadden hun gelden nog niet ontvangen. Uitgaande van het solidariteitsprincipe ‘samen uit, samen thuis’ werd de actie daarom voortgezet, echter werd er rekening gehouden met de tentamens die plaats moesten vinden.

Kalicharan zegt dat hoewel de gelden van alle werknemers nu gestort zijn, er toch een brief vanuit WFU naar het bestuur van de AdeKUS gestuurd zal worden. Dit vanwege de boete die leden hebben gekregen, die een hypotheek hebben bij de bank. De ondervoorzitter zegt dat er reeds een inventarisatie is gemaakt van de leden die een boete opgelegd hebben gekregen, van dit punt uit zal de bond nagaan hoe dit probleem aangepakt zal worden.

De ondervoorzitter van WFU meent dat net zoals binnen een gezin de ouders de kinderen eerst laten eten, zo ook de regering eerst moet kijken naar het volk alvorens naar zichzelf te kijken. “Dan pas ben je een goede leider”, benadrukt hij. Hij zegt nog steeds geen antwoord te hebben op de vraag waarom ministers of directeuren nooit in actie hoeven te gaan voor hun salaris, maar andere werknemers dat steeds weer moeten doen om hun gelden te krijgen. Kalicharan is van mening dat leiders van tegenwoordig eerst hun eigen zak vullen en dan naar het volk willen kijken. “Maar dan ben je geen goede leider”, aldus de WFU-ondervoorzitter.

door Richelle Mac-Nack