‘Prijs rundvlees door omstandigheden omhoog’

Momenteel klagen diverse slagers over de uiteenlopende prijzen bij de opkoop van rundvlees. Mukesh Ramlagan, voorzitter van de veehoudersbond, zegt dat de prijs van rund door omstandigheden omhoog is gegaan. Hij gaf aan dat er eerder goedkoop voer was, maar door de weerssituatie is dit veranderd.

Dat de opkopers van runderen diep in de districten gaan om de dieren op te kopen, klopt volgens Ramlagan. Dit komt omdat er in Paramaribo geen runderen gekweekt kunnen worden. De afstand die de opkopers moeten afleggen, zorgt ervoor dat de kosten bij de verkoop hoger zijn, waardoor de slagerijen het vlees ook duurder moeten verkopen. Volgens Ramlagan heeft de veehoudersbond wel een vast tarief waartegen zij runderen opkoopt.

Ramlagan zegt dat het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) hen niet bijstaat qua voorlichting over de hoeveelheid voer die de beesten moeten krijgen. Het ministerie wil volgens hem ook niets uitgeven aan de veesector in Suriname. Het onderhouden van runderen kost veel geld en alleen beesten die van goede kwaliteit zijn, kunnen verkocht worden. Het voer voor de dieren moet ook geïmporteerd worden en daaraan moet veel uitgegeven worden. Ramlagan is van mening dat rund goedkoper zou worden als de overheid het voer voor de runderen zou subsidiëren.

Over de import van rund, zegt Ramlagan dat de overheid importeert zonder erbij na te denken. Hij geeft aan dat er ook geen onderzoek wordt gedaan naar de gezondheid van de dieren. “Zieke dieren of dieren die ziek lijken te zijn, worden niet opgekocht door slagers, waardoor er zomaar verlies wordt geleden”, zegt Ramlagan. Hij is ook van mening dat de overheid de veehoudersbond meer moet betrekken bij het nemen van beslissingen.

-door Priscilla Kia-