3 ½ jaar celstraf voor Meriba

Rechter Rewita Chatterpal heeft vandaag drie en halfjaar vonnis gewezen tegen Romano Meriba, pleegzoon van president Desiré Bouterse en Anthony C. Dit onder aftrek van de tijd doorgebracht in voorarrest. Errol S. kreeg een gevangenisstraf van drie jaar met aftrek van het voorarrest, terwijl Ruben S. twaalf maanden celstraf kreeg, waarvan drie maanden voorwaardelijk en een proeftijd van drie jaar. De zaal was vandaag wederom goed gevuld met familieleden van de verdachten. Het Openbaar Ministerie (OM) had in deze zaak tien jaar celstraf geëist tegen de verdachten. De rechter voerde aan dat Meriba vanaf het begin van de zaak heeft geweigerd enige betrekking te hebben met de strafbare feiten die zijn vastgelegd in de tenlastelegging. Echter heeft onderzoek uitgewezen dat Meriba de feiten wel heeft begaan. Dit is bewezen door middel van mastgegevens van de providers Telesur en Digicel. Uit telefoongesprekken is gebleken dat Meriba wel aanwezig was tijdens de overval en een actieve deelnemer was. De rechter motiveerde gedetailleerd op basis van welke gronden het wettig en overtuigend bewezen is dat Meriba schuldig is. De rechter constateerde nauwe en bewuste samenwerking. De veroordeelden zijn bijkans 22 maanden in voorarrest. Zij kunnen binnen 14 dagen appèl aantekenen. Meriba beraamde een plan om de ondernemer R.S. in november 2015 te beroven. De beroving liep niet goed af voor de overvallers. De politie greep in en twee overvallers verloren het leven.

door Johannes Damodar Patak