Bewustwording beroepsonderwijs neemt toe

Ashhokkoemar Rambali, voorzitter van het bestuur van de Stichting Polytechnic College Suriname (PTC), zegt dat het beroepsonderwijs steeds belangrijker begint te worden voor jongeren. Beroepsonderwijs kreeg voorheen een stiefmoederlijke behandeling. “Ik merk nu dat die mindshift is gemaakt. Men is er nu trots op om naar een technische school te gaan, terwijl dat vroeger anders was”, zegt de voorzitter. Door deze ontwikkeling en door voortdurend in te spelen op de behoefte van de Surinaamse markt en in de regio, heeft de PTC vandaag twee nieuwe programma’s ontwikkeld die in het nieuwe collegejaar van start zullen gaan. Deze zijn: Bachelor Technical Teacher’s program en Master of Engineering in Materials & Manufacturing.

PTC-Directeur Robby Holband, zegt dat de beroepspraktijk niet dezelfde trend volgt als de wetenschappelijke richtingen. “Als we kijken naar de ontwikkeling van het land, dan merk je dat we gekwalificeerde mensen missen die de productie en innovatie kunnen oppakken.”

Er is een aantal studenten afgeleverd dat een bachelor in technologie heeft, maar de vraag naar technici is groot, vandaar dat veel studenten verder willen studeren. De eerste master die de PTC heeft geïntroduceerd, is de Master in Business Administration Education and Techology. De masteropleiding zal ervoor zorgen dat de studenten de gelegenheid krijgen om verder te studeren. Het programma is toegevoegd, omdat er een tekort is aan docenten die op hoog niveau les kunnen verzorgen. Met deze master krijgen de studenten tevens de gelegenheid om straks les te geven.

Om het tekort aan docenten weg te werken, is het Technical Teacher’s program toegevoegd. Holband zegt dat de docenten die PTC aantrok, meestal technisch heel goed zijn, maar de andere aspecten van het onderwijs ontberen. Ze zijn pedagogisch niet op het vereiste niveau. De opleiding verschilt van de overige opleidingen. “Onze docenten kunnen direct in de techniek leren hoe zij de stof moeten overdragen en kunnen klaargestoomd worden voor het middelbaar onderwijs. Hiermee zal de druk in de samenleving verminderd worden en zal de economie een push krijgen. Ook krijgen we meer technische burgers die vanuit de wetenschap kunnen vertalen naar  het beroepsonderwijs en ervoor kunnen zorgen dat er balans wordt gebracht binnen het onderwijs.”

Voor wat betreft het tweede programma zal er strak gescreend worden. Geïnteresseerden zullen thans een psychologische test moeten maken.

De PTC bestaat dit jaar twintig jaar en is het enige instituut dat hogere technische beroepsopleidingen in Suriname aanbiedt. PTC biedt momenteel twaalf bachelor en twee masteropleidingen aan.

-door Kimberley Fräser-

 

More
articles