‘Regering moet pad confrontatie met rechterlijke macht verlaten’

Tijdens de begrotingsbehandeling van gisteren in De Nationale Assemblee (DNA), heeft Edward Belfort, Abop-parlementariër, de regering opgeroepen het pad van confrontatie met de rechterlijke macht te verlaten. Tijdens zijn spreekbeurt gaf hij aan het vermoeden te hebben dat kopstukken vanuit het Kabinet van de President bezig zijn om de rechterlijke macht te bespioneren.

Hij zei dat het personeel van de Griffie der Kantongerechten voor civiele zaken aan de Grote Combéweg bevreesd is, omdat er midden in de nacht een voertuig tegen het gebouw staat geparkeerd, op het terrein van het Presidentieel Paleis.

Het gaat om een zwart gelakte GMC Savana met kentekenplaat PB 51-79. Volgens Belfort vraagt het personeel zich ook af of zij afgeluisterd worden. Het staat er volgens de parlementariër al weken.

Nadat het Hof van Justitie heeft besloten om het 8 Decemberstrafproces normaal voort te zetten, heerst er tussen de regering en de rechterlijke macht al geruime tijd enige spanning. De spanningen liepen op nadat het hof een celstraf van twintig jaar heeft geëist tegen de hoofdverdachte, president Bouterse, waarna hij meerdere malen bedreigende uitlatingen gedaan heeft richting de rechters en het Openbaar Ministerie.

Als dit vermoeden werkelijkheid blijkt te zijn, is dat volgens Belfort een groot probleem en niet goed te noemen, omdat Suriname een rechtsstaat is. “Alles is mogelijk, daarom moet de regering antwoord geven hierop. Als het zo is, zal de regering belang hebben bij het afluisteren van gesprekken van de rechterlijke macht”, zegt Belfort. Hij benadrukte dat de regering het pad van confrontatie met de rechterlijke macht moet verlaten. “Als het goed uitkomt voor de regering, is de rechterlijke macht goed. Als het niet goed uitkomt, wordt de rechterlijke macht besproken en bedreigd. Zo ernstig is de situatie in het land”, aldus Belfort.

door Priscilla Kia

 

More
articles