Espee en Sranan Fowru doen niet aan prijsopdrijving

Volgens de voorzitter van Consumentenkring Suriname (CKS), Albert Alleyne, wordt met de verhoging van de invoerrechten op kip, een vrijbrief gegeven aan kippentelers/handelaren om de prijzen van lokale kip met 100-150 procent op te voeren. Zowel Shawn Thijm, directeur Espee en Peter van Dijk, directeur Sranan Fowru, ontkennen dit en zeggen dat zij niet aan prijsopdrijving doen.

Thijm geeft aan jarenlang dezelfde prijs gehanteerd te hebben, terwijl Van Dijk zegt dat de prijzen van Sranan Fowru sinds september 2016 ongewijzigd zijn gebleven. Beide ondernemers zeggen dat voer een grote kostenverhogende component is, maar geven aan dat de prijs van kip stabiel blijft als de prijs van voer stabiel blijft.

Van Dijk betreurt de beschuldiging en zegt dat zij ondanks alle koersfluctuaties en de stijgende brandstofprijzen, in staat waren de prijs constant te houden.

Volgens Alleyne is de opvoering van prijzen reeds merkbaar bij de verkoop van eieren en slachtkippen. Zowel Thijm als Van Dijk zeggen dat er een kleine schaarste is aan kip en dat de “kleine mannen” meer vragen voor kip. “Echter staan de grote bedrijven niet achter de opvoering van de prijzen”, zegt Thijm. Daarnaast stelt Van Dijk voor dat de samenleving kijkt naar de prijzen van grote bedrijven en zich niet geheel moet richten op de prijs van kip langs de weg.

Dat Surinaamse kip duurder is, is een feit. Op de vraag hoe de kip in de toekomst goedkoper kan worden, zegt Thijm, dat er meer geproduceerd moet worden. Beide ondernemers geven aan dat de 25 procent winst die zij moeten afstaan aan de lokale supermarkten, veel meer is dan de supermarkten vragen voor de importkip. Volgens Thijm zou de overheid dat terug kunnen dringen naar 15 tot 12,5 procent, waardoor de lokale kip ook goedkoper zou kunnen worden. Van Dijk voert ook aan dat het vervangen van het gewone voer door rijst, zou kunnen zorgen voor een lagere prijs voor lokale kip. Een ander alternatief is volgens de ondernemers ook het kopen van kip bij hun lokale winkels waar de kip goedkoper is.

-door Priscilla Kia-

 

More
articles