Dodson pleit voor dialoog in kwestie schelpafgravingen

Als het aan NH-minister Regilio Dodson ligt, wordt er per direct een einde gemaakt aan de schelpafgravingen te Braamspunt en waar die dan ook mogen plaatsvinden. De realiteit geeft aan dat er een grote behoefte bestaat bij de gemeenschap voor deze zandsoort en wel in verband met de werkzaamheden.
Het ministerie van NH heeft een project proberen uit te voeren met onder andere het World Wildlife Fund (WWF) en andere actoren. De bewindsman zegt juist een gevoel van het incasseren van een dolksteek te hebben gehad bij deze samenwerking. Dodson sprak gisteren tijdens de behandeling van het Ontwikkelingsplan in DNA. Hij zei getracht te hebben om met alle relevante stakeholders te komen tot een goede en gebalanceerde afbouw voor wat betreft het afgraven van de schelpen. Op cruciale momenten hebben mensen zich teruggetrokken en vallen ze terug op formele zaken. De coalitie weet dat heel goed, stelde Dodson. Dan sta je alleen en dan ben je degene die alles heeft vernietigd. Ik wil graag dialoog om na te gaan, waar en hoelang we het gaan doen, aldus een gebelgde minister. De schelpen hebben een ecologische functie beseft de minister, maar een land in ontwikkeling heeft een ‘balanced approach’nodig. Via DNA riep hij alle actoren op, te kijken naar een oplossing. Er wordt veel kritiek geleverd op de Braamspunt schelpen, maar die zijn altijd uitverkocht aldus Dodson. Er wordt op hele hypocriete basis gedealed en we spelen verstoppertje als het ons goed uitkomt, doelende op de mensen die betrokken zijn in die branche. In Coronie is er maar 1 ondernemer aangewezen om schelpen te winnen ten behoeve van het zuiveringssysteem van de SWM. Ook het waterleidingbedrijf is erop gewezen uit te kijken naar alternatieven wat het zuiveren van water betreft. Het kan niet zo doorgaan, stelde de minister. Gezamenlijk kan er een oplossing gevonden worden meent de NH-topman.
Behalve de kwestie rond de schelpafgravingen was er veel aandacht voor de waterproblematiek in de diverse gebieden. Met name Commewijne voerde de boventoon, omdat dit district het al jaren met gebrekkige voorzieningen moet doen. Dodson gaf aan, dat dit ook met alle parlementariers van het district bekeken wordt. De diverse adviezen worden meegenomen. Ten aanzien van de aanstaande droge tijd zei de minister dat er een back up plan is. Voor het district Commewijne is in de begroting een bedrag van SRD 2 miljoen uitgetrokken, om de distributie van water veilig te stellen. Er wordt ook een project uitgevoerd voor wat betreft het zuiveren van oppervlakte water. Hiervoor is een bedrag van 2 miljoen euro uitgetrokken. Dodson zei dat de regering hard werkt om de waterproblematiek landelijk op te lossen. Ten aanzien van de elektriciteitsvoorziening in het binnenland verklaarde hij dat het ministerie van NH plaatselijke werknemers opleidt zodat bij problemen van machines men niet hoeft te wachten op Paramaribo. Dodson liet weten dat het aantal opleidingen voor klein onderhoud zal worden opgevoerd, maar voor wat betreft grote reparaties zal toch de hulp van Paramaribo moeten worden ingeroepen.

More
articles