Herinvoering ouderbijdrage op bijzondere scholen

De leden verenigd in Stichting Federatie Instellingen Bijzonder Onderwijs Suriname (FIBOS), maken bekend, dat voor het schooljaar 2017-2018 de ouderbijdrage opnieuw  ingevoerd wordt op hun scholen. Voor een leerling van een lagere school (GLO) is SRD 185,– verschuldigd; voor inschrijving op een muloschool SRD 190,– per leerling; voor inschrijving op een LBO school SRD 245,– per leerling. Dit vanwege het feit, dat de bijzondere schoolbesturen, ondanks toezeggingen, geconfronteerd worden met zeer late uitbetaling van toegekende subsidies. Voor uw informatie: van het schooljaar 2015-2016 is het restant van 55 procent van de ouderbijdrage in de periode van 20 juni 2017 aan de schoolbesturen overgemaakt. Over het schooljaar 2016/2017 hebben de instellingen nog 100 procent tegoed van de overheid. Ook vorig jaar was toegezegd dat de middelen tijdig zouden worden overgemaakt.

Het is het derde achtereenvolgende jaar dat de scholen met een aanzienlijke betalingsachterstand van hun subsidie worden geconfronteerd. Hierdoor zijn zij de afgelopen jaren niet in staat geweest op een verantwoorde wijze de scholen operationeel te houden. Regelmatig worden de onderwijsinstellingen ermee geconfronteerd, dat schoolleiders en leerkrachten uit eigen middelen tot aanschaf overgaan van schoolbenodigdheden voor onze leerlingen. Zij zijn van mening dat leerlingen op bijzondere scholen ernstig worden belemmerd in hun schoolontwikkeling door deze tweedeling.

De afgelopen periode zijn opnieuw gesprekken gevoerd met het ministerie van Onderwijs,

Wetenschap en Cultuur (MinOWC) over dit steeds terugkerende probleem. Thans stellen zij vast dat ondanks grote bereidwilligheid vanuit het MinOWC om de schoolbesturen tegemoet te komen, het uitbetalen van de subsidies niet door dit ministerie beslist wordt. De bijzondere schoolbesturen willen af van deze onzekerheid, vanwege de verantwoordelijkheid die wij hebben naar onze leerlingen.

De instellingen geven aan dat zij zich eveneens ervan bewust zijn dat zij de kosten betaalbaar moeten houden, gelet op de economische situatie in ons land. Op grond hiervan dekken wij gedeeltelijk de volgende bedragen:

  1. Het groot en klein onderhoud van scholen en dienstwoningen
  2. Budget scholen genaamd ‘Schoolaandeel’ voor kosten, zoals telefoon, schoonmaakmiddelen, elektra, kopieerkosten, etc.;
  3. Aanschaf meubilair en niet-gesubsidieerde leermiddelen;
  4. Professionalisering van het personeel;
  5. Begeleiding van de scholen.

Nieuwbouw van lokalen, scholen en dienstwoningen kunnen wij niet bekostigen. Zo ook kosten voor investeringen voor het gebruik van nieuwe technologische leermiddelen (pc’s, beamers, etc.) De verkalring is getekend door de leden verenigd in Stichting FIBOS: Stichting Onderwijs der EBGS, Stichting Rooms Katholiek Bijzonder Onderwijs (RKBO), Surinaamse Moslim Associatie (SMA), Sanatan Dharm, Stichting Scholen met de Bijbel, Stichting Waaldijk College, African Methodist and Episcopal Church (AMEC), Evangelische Methodisten Gemeente (EMG), Islamitische Gemeente Suriname (SIS), Arya Dewaker en Weslyaanse Gemeente.

More
articles