Bankwezen Suriname op weg naar hoger niveau met MBS

Nadat Welten Suriname in 2013 op initiatief van de Centrale Bank van Suriname (CBvS) de Module Financiële Dienstverlening (MFD), had verzorgd, steeg de vraag naar een vervolgtraject bij Surinaamse banken. Welten Suriname is daarom op initiatief van Finabank vanuit de Bankiersvereniging gestart met de opleiding Module Bancaire Sector (MBS). De MBS is een vervolg van de MFD, maar gaat dieper in op de reeds behandelde onderwerpen en maar ervoor  zorgen dat het bankwezen in Suriname op een hoger niveau komt.

Ten opzichte van de MFD, die zich ook toespitste op cambio’s en verzekeraars, is de MBS slechts gericht op het bankwezen. Onderwerpen zoals: islamitisch bankieren, geldschepping, de basisakkoorden, economisch kapitaal en andere zaken rond het bankwezen, zullen aan de orde komen. Het MBS wordt niet alleen op een hoger niveau verzorgd, maar is ook veel meer toepasbaar in Suriname. Met het initiatief van de Bankiersvereniging om de MBS te verzorgen, is het de CBvS gelukt na de MFD, de opleidingen, zoals gewenst, terug te leggen in de handen van de sector. Finabank speelde hierbij een grote rol.

De noodzaak van opleiding

“In Suriname is er geen bankiersopleiding. Bankmedewerkers worden veelal ‘on the job’ getraind”, zegt Eblein Frangie, CEO Finabank. Gezien de strenge nationale en internationale regelgeving in het bankwezen en de complexe vraagstukken waarmee banken zitten is het noodzakelijk dat medewerkers niet alleen ‘on the job’ getraind worden, maar ook een gedegen basis krijgen om de risico’s in de praktijk beter te kunnen identificeren. Naarmate de vraagstukken in het bankwezen complexer en de risico’s groter worden en er internationale vraagstukken zijn waarmee ook Surinaamse banken geconfronteerd worden, is het volgens Frangie noodzakelijk dat bankmedewerkers op de hoogte zijn van deze zaken. Met de MBS is een verdieping in de werking van het bankwezen in Suriname mogelijk, dit in tegenstelling tot de Nederlandse opleidingen die voorheen verzorgd werden. “De praktijk in Nederland verschilt van die in Suriname. Welten Suriname is daarom vanuit Finabank benaderd om een opleiding voor de Surinaamse bankierspraktijk te creëren op basis van internationaal gebruikelijke theorie en best-practices uiteraard”, zegt Frangie.

“Er moet altijd een goede combinatie zijn van kennis en vaardigheden”, voerde Teun Willems, trainer MBS, aan. Hij gaf aan dat het succes van de MFD te danken is aan de specifieke aandacht die besteed werd aan vaardigheden. “Dezelfde combinatie wordt gehanteerd bij de MBS, maar op een hoger niveau. Er zal gekeken worden naar de dilemma’s waartegen mensen aanlopen. Thema’s zoals privacy, integriteit, belangenverstrengeling zullen aan bod komen”, vertelt Willems. Gecombineerd met actuele kennis en kennis die verdiepend is voor de bancaire sector, zullen de thema’s in een bepaalde tijdsituatie gebracht worden, waarna getoond zal worden hoe te handelen als financiële dienstverlenende instelling.

Een nieuwe norm voor Surinaamse bankiers

“Na de MFD opleiding, waren banken niet alleen enthousiast over de norm die gezet werd voor gedragingen en waarden in het bankwezen, maar ook het breed kader over het Surinaams kader in het algemeen”, zegt Frangie. Met het MBS zal er meer diepgang komen in het bankwezen, waardoor het kader binnen het bankwezen verbreed zal worden. De cursisten krijgen niet alleen een brede visie, maar ook een bepaalde norm. “Als alle bankiers in Suriname deze opleiding gehaald hebben, hebben we een nieuwe norm gezet voor de bankiers in Suriname voor wat betreft kennis en gedragingen”, stelt Frangie.

Na het succesvol afronden van de MBS, krijgen de cursisten een certificaat uitgereikt. “Met het behalen van het certificaat kan de cursist aantonen dat hij op een hoog niveau in de sector kan acteren. Dit is de eerste stap tot het verhogen van de interne mobiliteit van de bankiers”, zegt Cees Welten, CEO Welten Suriname. Voorheen bepaalden banken bij sollicitanten van een andere bank, zelf welke waarde zij hechtten aan de kennis die intern was opgedaan bij de voormalige bankinstelling van de sollicitant. Doordat de opleiding MBS nu door de sector zelf gedraaid wordt, heeft het certificaat evenveel waarde voor de bankinstellingen. Ten aanzien van de waarde van het certificaat in het buitenland, zegt Welten, dat het buitenland een andere kijk daarop zal hebben. Dat het certificaat evenveel waarde zou kunnen hebben in het buitenland, zou volgens Welten de volgende stap kunnen zijn.

De bankierseed is standaard voor een ieder die zich inschrijft voor de opleiding MBS. Hoewel er in Suriname geen regelgeving is op het gebied van de bankierseed, streeft Finabank er wel naar dat iemand na een aantal certificaten behaald te hebben, de eed aflegt. “De eed is een draagvlak voor integriteit en een bewustwording voor de verantwoordelijkheid van mensen binnen de sector. Je geeft daarmee aan dat je als medewerker integer bent, het beste voor je klant wil en dat je de klant niet in problemen zult brengen”, aldus Welten.

Toekomstperspectieven

Op basis van de aanvragen willen zij zeker vier keer per jaar mensen opleiden. In augustus starten zij met een nieuwe groep voor de opleiding, waarna de andere groepen in oktober zullen volgen. Hij doel is dat alle banken de gelegenheid krijgen de opleiding te volgen. Het MBS is een stap die deel uitmaakt van een groter geheel. Finabank wil in het vervolg samen met Welten Suriname, een consumentenkrediet module, zakelijke kredietverlening en een opleidingsraamwerk voor de hele financiële sector, ontwikkelen. Belangrijk hierbij is dat de kennis die opgedaan is, niet vervaagd. “Veranderingen op internationaal niveau moeten continu bijgehouden worden, omdat die ook invloed kunnen hebben op de sector in Suriname”, benadrukt Welten. Zij zullen zich daarom ook inzetten voor het verzorgen van refreshment cursussen.

-door Priscilla Kia-

 

More
articles