Berichtgeving vervuild drinkwater zorgt voor ophef

Hoewel de N.V. Surinaamsche Water-leiding Maatschappij (SWM) met klem erop wijst dat de berichten die via sociale media verspreid worden, niet op waarheid berusten, blijkt de bezorgdheid binnen de samenleving steeds groter te worden. Naar aanleiding van het bericht op sociale media waarin staat dat ons drinkwater vervuild is met menselijke uitwerpselen, worden er steeds meer geruchten verspreid dat er bijvoorbeeld meer diarreegevallen geregistreerd worden en dat SWM recent in de hoofdleiding Zuid een chloorspoeling heeft gedaan. Dokter Wim Bakker vertelt dat hij de laatste tijd wel meer patiënten heeft die last hebben van diarree, maar hij heeft niet het gevoel dat dit komt omdat ons drinkwater vervuild is. “Het is geen bijzondere toename van diarreegevallen”, haalt Bakker aan. Als ons watersysteem totaal vervuild was, zouden er volgens Bakker veel meer gevallen geregistreerd worden. Echter wijst de dokter erop dat het mogelijk is dat er meer diarreegevallen zijn deze dagen, gezien de regentijd bijna ten einde is. “Het kan dat in bepaalde gebieden ons drinkwater vervuild is, maar dan kan het komen omdat er werkzaamheden in dat gebied plaatsvinden”, aldus Bakker.
Ricky Stutgard, voedseltechnoloog, gelooft wel dat er iets mis is met ons drinkwater, anders zou Coca-Cola International niet met zo een besluit komen volgens hem. Hiermee verwijst de voedseltechnoloog naar de lage productie van Coca-Cola die Fernandes onlangs heeft gekend.
De voedseltechnoloog gelooft dat Coca-Cola mogelijkheden heeft, die onze erkende instanties niet hebben om analyses te doen om te verifiëren of ons drinkwater veilig is. Stutgard benadrukt dat het geen probleem van nu is dat het Bureau voor Openbare Gezondheidszorg (BOG) geen chemicaliën heeft om microbiologische testen te doen in voedselproducerende bedrijven. Hierdoor kunnen de bedrijven niet garanderen dat de producten die zijn op de markt brengen, veilig zijn. Volgens hem is het geen nieuws meer dat het BOG onbemand is en niet genoeg faciliteiten heeft om microbiologische en chemische onderzoeken te doen. “Als de erkende instantie niet in staat is om dat te doen, dan is dat werkelijk een kwalijke zaak”, aldus Stutgard. Ook is hij van mening dat er pas beweging in Suriname komt, als er door het buitenland aan de bel wordt getrokken. De voedseltechnoloog merkt ook op dat er diverse bacteriën in het water kunnen voorkomen, die mogelijk kunnen resulteren in ziekte. Daarom vindt hij het van groot belang dat er daadwerkelijk onderzoek gedaan wordt naar de kwaliteit van ons drinkwater. Echter is hij van mening dat als de erkende instanties dit probleem periodiek niet kunnen oplossen, dan hebben we volgens hem daadwerkelijk een groot probleem in Suriname.
Gezien de ophef binnen de samenleving over de kwaliteit van ons drinkwater groter wordt, heeft SWM wederom een persbericht in omloop gebracht waarin zij duidelijk stelt, dat het water dat de SWM produceert en distribueert via haar leidingnet, veilig is. SWM vermoedt dat er actoren zijn die moedwillig onrust willen zaaien in de samenleving. Ook vermeldt het bedrijf dat BOG onlangs als reactie op negatieve geluiden rond de kwaliteit van het water, extra monsters getrokken heeft en deze aan een onderzoek heeft onderworpen. Gezegd wordt dat de resultaten geen afwijkingen hebben aangetoond. Weer geeft SWM aan, dat indien er een indicatie is dat het water in een bepaald gebied besmet zou zijn geraakt, er onmiddellijk maatregelen worden getroffen in de vorm van het toevoegen van een internationaal toegestane en geadviseerde hoeveelheid chloor op de dichtstbijzijnde productielocatie.

More
articles