Breeveld wil maximale voor Suriname uit MoU Suralco

President Desi Bouterse heeft het parlement gisteren in een openbare vergadering geïnformeerd over het Memorandum of Understanding (MoU) met Alcoa/Suralco. Volgens Carl Breeveld, DOE-parlementariër, is het belangrijk dat de Brokopondo overeenkomst nog recht overeind staat en dat ervan daaruit gehandeld moet worden. Breeveld zegt dat uiteindelijk het maximale voor Suriname eruit gehaald moet worden.

Breeveld noemt de communicatie van de regering met het parlement slecht, hetgeen volgens hem heeft geleid tot verschillende insinuaties. Bij de overdracht van gebieden door Alcoa, zou het goed zijn geweest als het parlement daarover geïnformeerd was.

Hij sprak de hoop uit dat de regering in het vervolg meer openheid zal betrachten. Bij de overhandiging van Moengo Stafdorp en de Coermotibohaven, heeft de regering slechts aangegeven, dat dit onder strenge voorwaarden is gebeurd. “De overheid kon verder niet uitleggen wat de voorwaarden zijn, dat geeft aan dat de onderhandelingspositie van de regering zwak is”, zegt Breeveld.

Merkwaardig is dat dezelfde MoU, die in 2015 met algemene stemmen in De Nationale Assemblee was verworpen, nu als wetsvoorstel zal worden ingediend. Breeveld zegt dat er daadwerkelijk niets is veranderd aan het MoU, maar dat hij nog altijd hoop heeft voor Suriname. Hij is van mening dat met de deskundigen uit Suriname en het buitenland, wel degelijk het beste voor Suriname eruit gehaald kan worden.

Breeveld benadrukte dat het niet gaat om de regering, maar om Suriname. Hij pleit ervoor dat Suriname centraal zal staan bij de onderhandelingen en dat persoonlijke belangen erbuiten gelaten worden. Als laatste steekt hij het parlement een hart onder de riem om te allen tijde kritisch te blijven bij de onderhandelingen.

-door Priscilla Kia-

 

More
articles