‘Bestrijding suïcide niet hoog op politieke agenda’

Het aantal gevallen van zelfdoding in Suriname blijft stijgen. Volgens de VHP-volksvertegenwoordiger Dew Sharman, worden er 130-140 gevallen geregistreerd per jaar. Volgens hem moet er ook rekening gehouden worden met de suïcide gevallen die niet geregistreerd worden. Hij is van mening dat de regering meer budget vrij moet maken voor het voorkomen van zelfdoding, gezien dit niet alleen een medisch probleem is, maar ook een sociaal-maatschappelijk probleem aan het worden is. De volksvertegenwoordiger zegt dat er wel stappen zijn gezet voor een hulpprogramma, echter is het opmerkelijk dat de uitvoering uitblijft. Bij de behandeling van het Ontwikkelingsplan heeft de parlementariër aandacht voor deze problematiek gevraagd, omdat hij vindt dat de bestrijding van zelfdoding niet goed tot uiting komt in dit plan. Kijkend naar het aantal gevallen van zelfdoding, staat het voorkomen ervan volgens Sharman niet hoog op de politieke agenda.

De volksvertegenwoordiger vindt dat het nu hoog tijd wordt dat de overheid samen met organisaties die zich inzetten om zelfdoding te voorkomen, een brede nationale aanpak gaat ontwikkelen. Daarnaast acht Sharman het van groot belang dat de regering gaat kijken naar een integraal beleid om dit probleem aan te pakken. Daarbij moeten volgens hem diverse ministeries betrokken worden. Naar zeggen van de volksvertegenwoordiger, is gramaxone het middel dat het meest gebruikt wordt bij zelfdoding. Het assembleelid zegt dat het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij daarom zou kunnen bekijken hoe de import en distributie van dit middel beperkt kan worden. Ook zal het ministerie van Onderwijs een bijdrage moeten leveren. Het ministerie zal zich volgens Sharman moeten bezighouden met het opvoeden van de bevolking, beginnend bij de schoolgaanden. Verder zal dit ministerie aan andere delen van de bevolking trainingen moeten verzorgen ter preventie van zelfdoding.

Hij merkt op dat het veelal jonge mensen zijn die in het actieve deel van hun leven zijn en een bijdrage moeten leveren aan de economie van het land, die zichzelf van kant maken.

Op de vraag of de huidige economische crisis een van de redenen is waarom mensen overgaan tot zelfdoding, zegt Sharman dat dit alleen door middel van een onderzoek bewezen kan worden. Echter haalt hij aan dat hij op basis van literatuur, wel kan stellen dat persoonlijke problemen als gevolg van een steeds verslechterde situatie in het land, kunnen leiden tot suïcide.

De volksvertegenwoordiger haalt aan dat zelfdoding nu meer aandacht behoeft dan vroeger. Vroeger werden er, met name onder de Hindostanen, gevallen geregistreerd in Paramaribo, Wanica en Saramacca. Inmiddels heeft er een verschuiving plaatsgevonden, waardoor zelfdoding ook in andere delen van het land en bij andere bevolkingsgroepen voorkomt.

-door Richelle Mac-Nack-

 

More
articles