Cubanen denken niet aan opgeven

De Cubaanse vluchtelingen die al sedert 9 juni bivakkeren voor het gebouw van het Surinaamse Rode Kruis aan de Gravenberchstraat, denken niet aan opgeven. Het is intussen al 45 dagen geleden dat zij besloten post te vatten op de eergenoemde plek en sindsdien zijn zij er elke dag geweest, waarbij ze op hun eigen manier invulling geven aan de dag. Ailin Castro, die vandaag namens de zestien personen de krant te woord stond, zegt dat de groep niet aan opgegeven denkt. Er wordt zowel van de Surinaamse regering als van de Verenigde Naties Hoge Commissaris voor Vluchtelingen (UNHCR) een reactie verwacht.

Op de borden die zij steeds bij zich hebben, laten de Cubanen echter ook duidelijk weten geen probleem met de Surinaamse regering te hebben.

“We hebben geen probleem met de Surinaamse overheid, ons protest is het UNHCR”, prijkt er op een bord.

Castro zegt dat er geprobeerd wordt te praten met elke persoon of organisatie die kan helpen. “We hebben gekozen om hier bij het Rode Kruis te staan, omdat we geen andere keus hebben”, zegt de Cubaanse. Samen met twee andere landgenoten legt ze uit dat zij hun land zijn ontvlucht. “We behoren tot de oppositie en kunnen niet terug. We moesten vluchten voor het regime”, beweert het drietal.

De Cubanen hebben besloten hun actie bij het Rode Kruis te voeren, omdat deze instantie als tussenschakel dient voor de unit van de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR in Washington. Die moet bepalen of deze personen een vluchtelingenstatus krijgen. Castro zegt dat er intussen wel is gesproken met het Rode Kruis, maar dat er zijdens de Surinaamse regering nog niets is vernomen. Eerder had president Desiré Bouterse echter laten weten dat de Cubanen geen vluchtelingenstatus van de Surinaamse regering zullen krijgen. “Cuba is een bevriende natie. Suriname gaat geen politiek asiel verlenen aan mensen die denken spelletjes te komen spelen”, aldus president Bouterse, op vragen van het parlement, nadat minister Ferdinand Welzijn als minister ad interim van Buitenlandse Zaken het parlement erover had geïnformeerd dat er onderzoek wordt gedaan naar de juridische status van de personen. Mocht uit het onderzoek naar voren komen dat ze illegaal in het land verblijven, zullen ze volgens Welzijn naar hun land van afkomst worden uitgezet.

De groep bestaande uit mannen, vrouwen en kinderen, is met een toeristenvisa Suriname binnengekomen. Voor vandaag hadden zij besloten zich binnen op het terrein van het Rode Kruis op te houden en niet langs de straat.

door Roy Bruce

 

 

More
articles