‘Illegaal’ referendum tegen president Maduro in Venezuela

Al meer dan 100 dagen protesteren de Venezolanen tegen hun socialistische president Nicolas Maduro en zijn regering. De protesten, die gepaard gaan met hevige confrontaties tussen oproerpolitie en demonstranten, krijgen vandaag een nieuw hoofdstuk. De oppositie organiseert een referendum tegen de zittende regering.
Op zo’n 2000 plekken verspreid over het land kunnen mensen vandaag stemmen tijdens het referendum. De stemming komt dus niet van de overheid zelf, maar is eerder symbolisch. Toch verwacht de Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties dat zo’n 6 tot 8 miljoen mensen zullen opdagen om een stem uit te brengen. Zij worden gevraagd of zij nog vertrouwen hebben in het huidige parlement of zij willen dat het leger de huidige grondwet verdedigt en of zij versnelde verkiezingen willen.
Venezuela zakt steeds dieper weg in de crisis die sinds enkele maanden het land in de greep houdt. De economie staat op de rand van de afgrond, basismiddelen zijn er schaars geworden. President Maduro wordt door de oppositie ervan beschuldigd te willen regeren als een dictator.
Protesten brengen dagelijks honderden, zelfs duizenden, woedende mensen op straat in de grote steden van het land. In die 100 dagen van protest zijn al 92 mensen om het leven gekomen, 1.500 anderen zijn gewond geraakt.
De oproerpolitie van de Nationale Garde, die de protesten onder controle moeten houden, ligt onder vuur om hun harde aanpak van demonstranten. Deze gaat in tegen het recht om te protesteren. Maduro doet de protesten af als ,,een door het buitenland aangewakkerd complot tegen het land’’.
Iets wat hij ook zei na een helikopteraanval eind juni op het Venezolaanse hooggerechtshof. Tijdens die aanval werden granaten vanuit een helikopter gegooid. Na de aanval verscheen via Instagram een video van een man die zich Oscar Perez noemt en die de aanslag claimt. De oud-agent stelt dat het land geleid wordt door een ‘criminele regering’. Maduro reageerde door te stellen dat politie en militaire kopstukken een staatsgreep beogen.

More
articles