‘Benadeling Staat teken van slecht controlemechanisme’

Ons land is voor ongeveer SRD 5 miljoen benadeeld door enkele ambtenaren bij de Belastingdienst. VHP- parlementariër Asiskumar Gajadien gevraagd naar een reactie, zegt dat dit een teken is dat de controlemechanismen bij de Belastingdienst slecht functioneren en niet gewerkt hebben, gezien elk systeem zijn check and balances heeft. Hij noemt het een trieste zaak, omdat de minister van Financiën, Gillmore Hoefdraad, eerder bijna dertig mensen naar huis heeft gestuurd om de dienstverlening naar de samenleving te verbeteren. Het belangrijkste dat volgens Gajadien nu moet gebeuren, is dat het gestolen geld weer in het bezit van de staat komt. Hij is van mening dat bij andere corruptiegevallen de daders gewoon vrij rondlopen, terwijl het volk het gelag moet betalen.

De parlementariër benadrukt dat het om gelden van het volk gaat en dat zij niet elke keer de dupe kunnen worden van corrupte handelingen. Hij geeft aan dat in de hele wereld het betalen van belasting gedigitaliseerd is, zodat de belastingbetaler zo min mogelijk in contact komt met de ambtenaar om corruptie te voorkomen. Hij merkt op dat Suriname qua digitalisering achterloopt.

Ambtenaren hebben belastingplichtigen benaderd om aan hen het te ontvangen bedrag af te staan. Echter zijn deze gelden nooit in de staatskast beland en is er gemanipuleerd met het belastingsysteem. De fraude werd ontdekt toen bleek dat belastingplichtigen wel betaald hebben, maar de gelden niet gestort zijn. Het vermoeden bestaat dat diverse personeelsleden bewust gemanipuleerd hebben met het systeem. Ook is er geknoeid met opgeslagen ontvangst- en betaalgegevens in de geautomatiseerde bestanden van de Belastingdienst om aan te geven dat de bedragen geïnd zijn. Deze grootschalige fraude heeft plaatsgevonden tussen januari 2015 tot en met april 2016. Intussen is er een onderzoek gestart en is niet uitgesloten dat het bedrag kan oplopen. In ieder geval is het duidelijk dat er geraffineerd te werk is gegaan. Hoefdraad heeft enkele weken geleden aangegeven, dat er hervormingen ingevoerd zullen worden bij de Belastingdienst, waarbij ook hij er een voorstander van is dat ambtenaren zo min mogelijk in contact komen met belastingplichtigen.

-door Johannes Damodar Patak –

More
articles