‘Met weinig geld veel groente kopen’

Met de symbolische overdracht van drie vergunningen aan marktverkopers, de onthulling van het naambord met als opschrift: ‘Mâche Unité, Eenheidsmarkt’, en het doorknippen van het lint, werd de ‘Haïtiaanse markt’ vandaag officieel geopend. “Het is hoogstwaarschijnlijk zo dat groente op deze markt heel goedkoop zal zijn”, sprak Mike Nerkust, districtscommissaris Paramaribo Noord-Oost. Deze uitspraak werd bevestigd door een vertegenwoordiger van de Haïtiaanse gemeenschap, die garandeerde dat de Surinaamse bevolking met weinig geld veel meer groente zal kunnen kopen.

“Vandaag is het precies 40 jaar geleden dat de eerste groep Haïtianen formeel naar Suriname werd gehaald. De Eenheidsmarkt staat symbool voor de eenheid in verscheidenheid. Het is een markt voor elke Surinamer, dus niet alleen voor de Haïtianen”, zei Nerkust.

De markt zal van 05.00u n de ochtend tot 16.00u in de middag van maandag tot en met zaterdag open zijn. Volgens Nerkust is er zondag geen markt, maar bij interesse in een zondagmarkt, zullen in overleg met het commissariaat, de faciliteiten ter beschikking gesteld kunnen worden hiervoor.

Met dit heuglijk feit kreeg de Haïtiaanse groep ook een stuk grond van 22ha ter beschikking gesteld. De grond is ter beschikking gesteld door een vriend uit St. Maarten ten behoeve van landbouw, om zodoende groente voor de markt te kunnen leveren. De constructie van de markt is heel eenvoudig, waardoor deze dus voor andere activiteiten makkelijk afgebroken kan worden.

Niet alleen de consul-generaal van Haïti, Alex Justepietre, maar ook de vertegenwoordigers van de Haïtiaanse gemeenschap in Suriname, gaven aan blij te zijn met deze mijlpaal. De Haïtiaanse gemeenschap werd door hen ten overvloede op het hart gedrukt de markt schoon te houden, elkaar te respecteren en een bijdrage te leveren aan de opbouw van Suriname.

door Priscilla Kia