‘Situatie president en PG had nooit zover mogen komen’

President Desiré Bouterse heeft gisteren, 12 juli 2017, de gewraakte resolutie waarin de regering het vertrouwen in procureur-generaal (PG) Roy Baidjnath Panday opzegt, formeel ingetrokken. Afgelopen dinsdag werd er nog door het Kabinet van de President bekend gemaakt dat president Bouterse, indachtig het hogere ’s landsbelang, het besluit genomen had om de ontstane situatie aan een nadere beschouwing te onderwerpen.

In de tussentijd hebben diverse politieke partijen, vakverenigingen, sociale organisaties en anderen, hun kritiek kenbaar gemaakt over deze resolutie. De resolutie werd vooral gezien als een aanval op de soevereiniteit en de onafhankelijkheid van de rechterlijke macht. In dit kader hebben het Burger Collectief, We zijn Moe, Seti Sranan en The Next Generation, gisteren ook een vreedzame samenkomst gehouden op de stoep van het Hof van Justitie.

VHP-volksvertegenwoordiger Krishna Mathoera is van mening dat de situatie, waarbij de president het vertrouwen opzegt in de PG, nooit zover had mogen komen. Mathoera benadrukt dat een PG in alle rust moet kunnen werken. “Een PG moet verzekerd zijn van het vertrouwen van de president. Zeker in zaken als ernstige corruptie en drugs. Ook de president moet in alle vrijheid zonder vrees kunnen werken, niet met de angst van een straf”, benadrukt Mathoera. Echter wijst het assembleelid erop dat dergelijke zaken zich zullen voordoen als de regerende politieke partijen een president kiezen die ook betrokken is in een strafproces.

Ze wijst erop dat een PG die zo een zaak moet behandelen, waarbij de president van het land ook betrokken is, voor een dilemma komt te staan en dat is volgens haar heel moeilijk. “Aan de ene kant moet de PG respect opbrengen voor de president en aan de andere kant moet hij zijn werk op een professionele en onafhankelijke wijze kunnen uitvoeren”, benadrukt Mathoera. Ook haalt ze aan dat als de president betrokken is bij een strafproces, hij maatregelen zal willen treffen. “Dat heeft de president ook gedaan, maar dit is een tijdelijke oplossing”, benadrukt het assembleelid.

Hoewel ze blij is dat de president de resolutie heeft ingetrokken en ingezien heeft dat Suriname een democratische staat is, zegt Mathoera dat de schade die veroorzaakt is door het vertrouwen in de PG op te zeggen, zal blijven bestaan. Ook voegt eraan toe dat het dilemma van de PG zal blijven. “Zolang er een president is in Suriname die betrokken is bij een strafproces, zal dit probleem niet opgelost zijn”, aldus Mathoera.

door Richelle Mac-Nack